Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Luras inte av Moderaternas fokus på företagarens kön - positiva effekter av vinster i välfärden har uteblivit

Jag vill starkt rekommendera Hedemoramoderaterna att läsa rapport 2017:1 med rubriken "Dags för omprövning" från ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) som väl knappast kan sägas vara en socialistisk propagandacentral, utan snarare tvärtom, skriver Allan Mattson från Långshyttan.

Annons

I en insändare för en tid sedan insinuerar Moderaterna i Hedemora att Socialdemokraterna är emot kvinnliga företagare och jag hade förväntat mig att S skulle svara, men då de inte verkar göra det tar jag mig friheten att bemöta Hedemoramoderaternas påstående.

Det är ju ingen hemlighet att Moderaterna vill inför LOV (lagen om valfrihet ) och att deras motion om införande av LOV i Hedemora röstades ner.

Under täckmantel om att Moderaterna värnar om kvinnlig företagsamhet vill man privatisera vården och tillåta att skattemedel delas ut i aktieutdelning. Det tycker jag är fel och det tycker också 75 procent av det svenska folket.

Men om nu Moderaterna är så sugna på privata vårdcentraler och äldreboenden, varför satsar man då inte egna eller lånade medel och bygger till exempel ett äldreboende? Och tar de fasta och rörliga kostnaderna och lägger på vinst? Då får men en kostnad som man för över till priset på vården och vårdtagaren, den gamle.

Så går ju all annan privat verksamhet till. Men inte offentlig verksamhet inte, nähä, det går inte för sig enligt Moderaterna. Nä,skattebetalarna ska stå för risken och de privata företagarna av offentlig verksamhet ska tillskansa sig vinsten.

Jag vill starkt rekommendera Hedemoramoderaterna att läsa rapport 2017:1 med rubriken "Dags för omprövning" från ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) som väl knappast kan sägas vara en socialistisk propagandacentral, utan snarare tvärtom.

Rapporten är omfattande och det går inte på ett begränsat utrymme redogöra för alla deras slutsatser. Men följande lilla citat ur rapporten tycker jag ni i Moderaterna i Hedemora särskilt ska beakta :"I en privat verksamhet styrs det dagliga arbetets beslut och handlande av det överordnade målet om vinstmaximering och ansvar gentemot ägarna."

Moderaterna och för den delen de andra borgerliga partierna är som förhäxade, förtrollade av NPM (new public management) och kan inte ta sig ur dessa irrläror. Rubriken på rapporten från ESO lyder : " Dags föromprövning." ESO skriver : " De genomförda reformerna (NPM) bör därför omprövas", då de menar att de förväntade effekterna - höjd effektivitet, bättre kvalitet och sänkta totala kostnader har uteblivit !

Men jag inser naturligtvis att Moderaterna i Hedemora inte kommer ta till sig detta. Inte när de ser framför sig alla de miljarder som bekostar vår välfärd och som kunde komma privata ägare tillhanda genom vinst- och aktieutdelning. Jag tror att den drivkraften hos moderater kanske är starkare än all världens kunskap och forskning på området.

Allan Mattsson, Långshyttan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons