Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Lös sjuksköterskekrisen som Tyskland – genom att anställa filippinska sköterskor

Annons

I dag med bristen på sjuksköterskor blir man tvungen till åtgärder för dagen, man fyller ett hål men det blir ett nytt på ett annat ställe. Våra invånare får inte alltid vård i tid trots att vården kan vara livsavgörande. Vårdpersonalbristen kommer att vara kvar även nästa år, troligtvis då ännu värre, men den går att lösa.

Förra året kostade inhyrd vårdpersonal i Sverige slandsting och regioner 4,6 miljarder kronor - en ökning med 650 miljoner jämfört med året innan.

Fram till 2023 måste i hela Sverige fler än man tidigare trott anställas. Till exempel behövs 129 000 undersköterskor och vårdbiträden,38 000 sjuksköterskor och 12 000 läkare, visar en ny prognos från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

De åtgärder som hittills har vidtagits - som att man till exempel ger full lön under vidareutbildning hos några landsting - är långt ifrån tillräckliga.

I Filippinerna kan man rekrytera specialistsjuksköterskor på plats, där arbetslösheten bland sjuksköterskor är stor. På detta vis ”åderlåter” man inte behovet av sjuksköterskor i Filippinerna. Dessa har minst en fyraårig gedigen universitetsutbildning och några års praktisk erfarenhet.

Valideringen kan sättas igång redan i Filippinerna med att de samlade betygen skickas per mejl till Universitets- och högskolerådet. Valideringen skickas sedan till Socialstyrelsen som skall avgöra om dessa uppfyller kraven. Efter granskningen och godkännandet samt Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd och studie- eller arbetstillstånd kan sköterskorna resa till Sverige för att läsa en termin svenska för att få sin behörighet i Svenska 3.

Undervisning i svenska språket och med vårdterminologi skulle kunna göras i Sverige under en termin. I utbildningen skulle det kunna ingå block om svenskt arbetsliv, svensk kultur, svensk historia och även ett block om värderingar, vision och kvalitetsarbete.

Exempelvis Tyskland planerare att anställa 200 000 filippinska undersjuksköterskor och sjuksköterskor från 2016 till 2020.

Så om vi vill kan vi lösa sjuksköterskebristen med inspiration från andra EU-länder – och göra det nu innan vi står inför den ännu större brist som vi vet nalkas.

Lars Nilsson, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons