Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna Dalarna: Mer pengar är inte lösningen – vi måste effektivisera verksamheter i stället

Annons

Det är valår och väljarna ska köpas och många verkar göra en direkt koppling mellan mer pengar och bättre verksamhet. Eftersom partier och politiker vill vinna val går vi på det som greppar väljares känslor i hopp om röster. Mer pengar till allt tycks vara en sådan trigger.

Liberalerna i Dalarna väljer en annan väg och hoppas att det faktiskt finns väljare som gör en djupare analys av läget.

Om det saknas personal att anställa leder inte högre skatt till något annat än ett nytt hål i plånboken hos skattebetalaren. Det första är att alla måste förstå är att resurserna är begränsade medan behoven är omättliga.

Det andra är att högkonjunkturen döljer problem som snart är akuta. Det beror på åldersstrukturen i samhället, många barn och många gamla. Varje person som jobbar måste försörja fler. Det innebär att vi måste hantera varje resurs på bästa sätt.

1. Personalen måste göra det de är utbildade till, så lite annat än som möjligt. Vi kan inte ha läkare, psykologer och sjuksköterskor som jobbar med patienter mindre än halva dagen. Medborgarna genom politikerna måste ställa krav på att siffran snarast borde röra sig mot 80 procent.

Vi har 2500 sjuksköterskor anställda och när 30-40 stycken saknas innebär det stängda verksamheter som tomma operationssalar och växande köer. Det är inte rimligt att vi anställer fler och fler när vi inte får ut den produktionen vi behöver.

Samtidigt är personalen enligt min erfarenhet mycket lojal mot sin verksamhet men regelverk, möten och projekt tar tiden. Politiker måste våga peka på chefer som måste våga styra.

2. Noggrannare prioriteringar. Vi kan inte göra allt överallt för alla. Ska man investera i en operationsrobot eller en ambulanshelikopter måste man veta att det är det effektivaste sättet att hjälpa medborgarna.

Ska ett landsting med mycket skraltig ekonomi göra kostsamma satsningar som drar mycket pengar? Ett prioriteringsråd med en mix av politiker och professionella  måste införas för att kunna ta del av svenska och internationelle utvärderingar innan man beslutar om kostnadsökningar.

3. Om andra kan göra saker bättre och billigare bör vi köpa tjänsterna för medborgarnas bästa. Dagens debatt i frågan är byggd på annat än fakta.

4. Stödprocesser. Landstinget har sina huvudprocesser som tandvård, sjukvård, kultur, busstrafik med mera . Därutöver finns stöd till huvudprocessen - IT, fastighetsförvaltningen, personalavdelning, ekonomi och liknande. Dessa måste fungera på ett sätt som gör att de verkligen smörjer systemet.

4. Politik och tjänstemannaledning måste våga fatta beslut och utkräva ansvar. Man ska hålla budget. Man ska inte acceptera att vissa anställda inte gör det de ska. Man ska inte acceptera att beslut inte genomförs. Som jag ser det styr inte politikerna i dag. Man är inte tydlig mot verksamheterna eller cheferna.

Det är viktigare att undvika kritik än att ställa till rätta problem som hämmar verksamheten. Och detta är dyrt för skattebetalarna. Vi har så många riktlinjer och policys att man inte kan agera utan att bryta mot någon. Detta hämmar givetvis produktionen.

5. Lön och arbetsvillkor: Jag läser i Vårdförbundets tidning att det tar cirka 18 år att få tillbaka kostnaden om man vidareutbildar sig till exempelvis barnmorska. Och då undrar vi varför vi har brist på specialsjuksköterskor.

Lönesättningsfel beror på att det under en lång rad av år varit för lätt att rekrytera personal. Då blir det också billiga anställda. Billiga anställda har lett till att vi byggt ut landstinget mer än vi har råd med. Den tiden är över.

Dels måste vi sköta vidareutbildningen med lön inom landstinget vilket är dyrt (barnmorskor var lediga och tog studielån tidigare). Dels måste marknaden slå igenom och skicka signaler till de som ska utbilda sig vilka yrken det är lönsamt att utbilda sig till.

Allt sitter inte heller i lönen. Man vill trivas och känna sig uppskattad. Decentralisera beslutsfattandet men utkräv ansvar. Ge chefen lön som motsvarar ansvaret.

Bo Brännström, oppositionsråd för Liberalerna i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons