Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Låt regeringen ta sitt ansvar

Den 30 november, röstar riksdagen om nytt förslag för de cirka 600 miljarder som upphandlas av offentlig sektor varje år. Den politiska stridsfrågan är om regeringen får igenom lagstiftning så offentlig upphandling tydligt kan kräva villkor enligt kollektivavtal.

Annons

Kollektivavtal innebär för arbetare bland annat en lön att leva på, en reglerad arbetstid, att du är försäkrad samt att det sätts undan pengar till pension. Vi ser idag exempel när människor arbetar för 35 kronor, arbetar ohälsosamt länge och är oförsäkrade. Dessvärre är detta en verklighet i offentlig lägstaprisupphandling.

Regeringen föreslår fem paragrafer som beskriver hur det ska gå till när villkor ställs enligt kollektivavtal. Alliansen hävdar att det bidrar till juridisk otydlighet och krångel. Verkligheten är att inget kan vara mindre tydligt för en upphandlare än att stå utan lagtext. Alliansen motiverar också sin hållning med att de mindre företagen inte vill ha regeringens förslag.

Mindre företag i dag är irriterade på att det ställs olika krav i olika kommuner. Detta skulle regeringens förslag ha adresserat genom att bidra med en mer likformig tillämpning. Sverigedemokraterna har deklarerat en U-sväng efter möten med Almega och andra mäktiga ekonomiska intressen. De ansluter sig nu till borgerlighetens linje mot schysta villkor i arbetslivet. Vår vädjan till allianspartier och SD är att låta regeringen ta sitt ansvar för den lagstiftningen de arbetat fram och att de röstar för förslaget i riksdagen.

Mats Eriksson

Ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Lena Johnsson

Vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons