Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Lär er vad en trygghetsvakt är innan ni säger att vi måste ha fler av dem

Med tanke på den rådande poliskrisen är det fullt begripligt att man väljer snabba lösningar, som att placera ut ordningsvakter där behovet finns. Jag ser inget fel med det, däremot så finns det många brister som bör ses över. Problemen uppkommer när ordningsvakterna börjar omhänderta buset på stan och blir sittande i flera timmar i väntan på polis, skriver Mariah Eriksson från Mockfjärd.

Annons

Den 15/4 skriver Liberalerna på deras Facebooksida att de vill anlita 2000 trygghetsvakter. Jag och fler personer i kommentarsfältet frågar vad en trygghetsvakt är. Liberalerna svarar att det handlar om ordningsvakter.

Den 8 april skrev även Jan Björklund och Monika Lundin i DT att de vill se Borlänge anlita trygghetsvakter i väntan på fler poliser. Det är väldigt intressant att Jan Björklund och Monika Lundin inte verkar veta vad det är för yrkeskompetens som de vill anlita. Det finns ingenting som heter trygghetsvakt i juridisk mening utan det de talar om är ordningsvakter.

Något som får mig att undra om Jan Björklund och Monika Lundin verkigen har koll på den bransch som de uttalar sig om?

Med tanke på den rådande poliskrisen är det fullt begripligt att man väljer snabba lösningar, som att placera ut ordningsvakter där behovet finns. Jag ser inget fel med det, däremot så finns det många brister som bör ses över. Problemen uppkommer när ordningsvakterna börjar omhänderta buset på stan och blir sittande i flera timmar i väntan på polis.

Tycker Jan Björklund och Monika Lundin att detta är ett effektivt sätt att arbeta?

Om man vill att ordningsvakter ska täcka upp för en frånvarande polis bör man sluta behandla dem som bottenskrap och göra en ordentlig satsning på deras utbildning. Idag blir man utbildad ordningsvakt på två veckor vilket jag ser som ett hån. Efter dessa två veckor är du, enligt polismyndigheten, redo att möta stans kriminella öga mot öga.

Ordningsvakter har länge försökt få tillstånd att bära pepparspray men får avslag gång på gång. Varför anser polismyndigheten att ordningsvakterna inte är lämpliga att bära pepparspray? Att ordningsvakterna ska hantera kriminella på offentliga platser är däremot inte något som ifrågasätts.

Jag saknar en ordentlig plan för hur ordningsvakterna ska underlätta för polisen i långa loppet. Utbildningen bör vara längre och rekryteringen bör vara mer noggrann. Jag har många bra förslag på hur detta skulle kunna läggas upp.

Därför, Jan Björklund och Monika Lundin, bjuder jag in er till ett möte. Sätt er ner och lyssna på oss ordningsvakter som besitter den kunskap om branschen som ni saknar. Tillsammans kan vi skapa ett effektivt arbetssätt som gynnar såväl ordningsvakter som polis och medborgare. Tillsammans kan vi göra Borlänge tryggt igen!

Mariah Eriksson, ordningsvakt från Mockfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons