Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Landstingsledningen: Med stärkt ekonomi kan vi nu göra hållbara vårdsatsningar

Annons

I dag inleds landstingsfullmäktige. Vi har presenterat vår budget för 2018 och det med goda förutsättningar. Ekonomin i Landstinget Dalarna är stark och prognosen för 2017 visar på ett resultat på plus 232 miljoner kronor, att jämföra med budgeterade plus 172 miljoner kronor.

Landstinget Dalarna är inne i ett struktur- och förändringsarbete för att säkerställa en långsiktigt hållbar ekonomi. Mycket av arbetet återstår fortfarande men visst känns det bra att hårt arbete lönar sig. Kraftfulla satsningar på vården från den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet hjälper oss stärka ekonomin och att göra framtidssatsningar.

För det är ju precis så det fungerar. Genom att ekonomin stärkts finns nu utrymme till hållbara satsningar. En kraftfull utökning av medel till hälso- och sjukvården karaktäriserar vår budget.

Vår politik grundas i kampen för jämlik hälsa. För att klara det krävs satsningar på medarbetare och hårt arbete för en hållbar ekonomi. Dessa tre prioriteringar är styrande i alla våra politiska beslut. Därför känns det extra bra att nu kunna säga att ekonomin är starkare än på väldigt länge, så pass att vi kan sänka besparingskraven.

Vi är stolta över det hårda arbete från landstingets personal som ligger bakom vår förbättrade ekonomi. Vi tar ansvar för att också kommande generationer ska få en vård i världsklass, den alla i Sverige har rätt till. Just nu arbetar vi mycket med att utveckla vården som finns nära befolkningen, genom pilotprojekt i Avesta och Hedemora, samt mobila team i Västerbergslagen.

LÄS MER: DEBATT: Landstingsledningens har skapat vårdkrisen – och förvärrar den med sitt vinstmotstånd

Vi gör också en utredning om möjligheterna att åter öppna Mora BB. Vi ökar resurserna till barntandvård, gör riktade satsningar på e-hälsa för ökad tillgänglighet och förstärker hälso- och sjukvårdens möjlighet till forskning och utveckling. Särskilda medel tillförs vårdcentralerna, för att de på ett bättre sätt ska kunna samverka med kommunerna kring patienter som är färdigbehandlade på våra sjukhus.

Vi fortsätter möjliggöra för sjuksköterskor att vidareutbilda sig med lön. Regeringens och Vänsterpartiets satsningar på sjukvård ger oss särskilda medel till bland annat psykisk ohälsa, kvinnosjukvård och cancervård.

Genom att landstinget från årsskiftet tar över kollektivtrafiken får vi också bättre förutsättningar att utveckla det kollektiva resandet i hela Dalarna.

Personalen är vår absolut viktigaste resurs. Att rätt person gör det hen är bäst på är vägen framåt. Satsningen vi gör i projektet Vårdnära Service är viktig. Undersköterskor och sjuksköterskor ska få ägna sig åt vård och omsorg, det är ju servicepersonalen som är proffs på just service. Vi ser också över möjligheten att prova nya arbetstidsmodeller, vilket kan uppmuntra att fler söker sig till oss och vill stanna kvar.

Det finns partier som föreslår att vi ska gå bakåt i utvecklingen, att allt borde vara som det var förut. Vi vill framåt, och det med patienternas och invånarnas bästa för ögonen. Genom en stark ekonomi säkras förutsättningar för hållbara satsningar för Dalarnas befolkning.

Gunnar Barke (S) landstingsstyrelsens ordförande

Elin Norén (S) landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Maja Gilbert Westholm (V) landstingsråd med ansvar för personalfrågor

Mursal Isa (Mp) landstingsråd med ansvar för kultur, bildning och miljö

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons