Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Landstinget: Ja, majoriteten av överskottet kommer från våra besparingar

Jörgen Öhrström, ordförande för Liberalerna i Mora skrev under torsdagen en debattartikel där han ifrågasatte Landstingets Dalarnas uppgifter om hur det går med vården i Dalarna. Denna text är ett svar på den artikeln.

Annons

REPLIK

Denna debattartikel är ett svar på denna text : Debatt: Landstinget visar stor respektlöshet med sina alternativa fakta om vården

Dalarnas ambulanshelikopter förstärker ambulanserna i vårt län. Det är i dag helt klart att den förstärkningen räddar liv. Vi uppfattade att ditt första inlägg i huvudsak handlade om landstingets länsövergripande informationstidning Inblick. Därför är det bra att vi nu kan få tydliggöra följande frågor med svar:

• Hur många av de 600 uppdragen som helikoptern hunnit med hittills avsåg livshotande skador?

Det är viktigt att förstå att en ambulans rycker ut på uppdrag om tillstånden förefaller vara livshotande. Via telefon vet vi inte exakt hur farligt eller livshotande en olycka eller sjukdom är. Skulle ambulanser och helikopter vänta för länge kanske patienten skadas värre än nödvändigt eller i värsta fall avlider. Därför åker alla våra ambulanser (väg- som luftburen) på fler larm än vad som i efterhand visade sig vara livshotande.

Under sitt första verksamhetsår (april till december 2016) fick helikoptern ungefär 1300 larm. Men helikoptern gjorde inte en insats i alla larm. Ibland klarade andra insatser av den akuta hjälpen, exempelvis en vägburen ambulans. Av de 1300 larmen blev 502 stycken skarpa flygningar så kallade primäruppdrag.

LÄS MER: Larm från kirurgin: "Vi kommer inte klara våra canceroperationer"

Uppdragen under 2016 fördelade sig på följande sätt (redovisade på landstingsfullmäktige 27 februari 2017):

32 procent så kallade trauman. Alltså skador till följd av olyckor. 12 procent bröstsmärtor. 11 procent hjärtstillestånd och/eller hjärtinfarkt. Nio procent andningsstopp eller svåra andningsbesvär.

Sju procent svårare kramper som kan vara livshotande, fem procent stroke, fem procent anafylaktisk chock och anafylaxi. Fyra procent förgiftning, fyra procent akuta buksmärtor. Resterande flygningar fördelar sig på förlossningar, drunkningsolyckor och andra akuta sjukdomstillstånd.

• Hur många av de 600 skadade/sjuka krävde sjukhusvård mer än ett par dagar?

Landstinget mäter självfallet antalet vårddygn. Vi har också statistik från exempelvis ambulanshelikoptern och vilken typ av larm och flygning den genomfört. Men i vårt system finns inte en direkt koppling med vilket transportmedel patienten reste till vården.

LÄS MER: Insändare: Hur många vårdplatser kan Landstinget Dalarna stänga ner utan att förlora sin stolthet?

Vi har alltså inte färdiga siffror för om patienten kom till fots, med bil, ambulans eller med helikopter och hur många vårddygn respektive transportsätt genererade per patient. Det viktiga är att patienten får rätt vård vid rätt tidpunkt och att hela vårdkedjan fungerar.

• Hur mycket av överskottet på 186 miljoner kronor kan direkt härledas till de gjorda besparingarna?

Landstinget i Dalarnas positiva resultat 2016 på 186 miljoner kronor innebär en betydande förbättring jämfört 2015 års resultat som var negativt, minus 99 miljoner kronor.

Resultatet 2016 har förbättrats med totalt 330 miljoner kronor, rensat för jämförelsestörande poster 2015.

LÄS MER: Debatt: Landstinget Dalarna om vårdbesluten - "Allt tyder på att vi är på rätt väg"

Merparten av resultatförbättringen 2016, i storleksordningen 210 miljoner kronor, är ett direkt resultat av vidtagna åtgärder inom struktur- och förändringsplan, som beslutades juni 2015, och som i sin tur sträcker sig fram till 2019.

Gunnar Barke (S), Landstingsstyrelsens ordförande

Elin Norén (S), Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Fotnot: Texten har uppdaterats. I en tidigare version några av beloppen felaktiga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons