Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Landstinget Dalarna om vårdbesluten - "Allt tyder på att vi är på rätt väg"

Allt tyder på att vi är på rätt väg. Styrningen med fokus på kvalitet och effektivitet ger resultat. Bokslutet med positiva plusresultat berättar just det. Det skriver Gunnar Barke och Elin Norén (S).

Annons

REPLIK. I lördags skrev signaturen "En akutsköterska på golvet" en insändare om den oro och skam som hon känner över kvalitéen på vården på Falu lasarett. Det här texten är ett svar på den.

Hälso- och sjukvården i Dalarna ska ge alla människor en bra vård. En vård som hjälper den som behöver. Landstinget i Dalarnas ekonomi var tidigare ett hot mot detta. Därför har vi fattat viktiga beslut för att stärka styrning, ledning och ekonomi i hälso- och sjukvårdens verksamheter.

LÄS MER: Insändare: Hur många vårdplatser kan Landstinget Dalarna stänga ner utan att förlora sin stolthet?

Det har inte varit enkla eller populära beslut. Men vi har fattat dem i bred politisk majoritet för vi vet att alternativet är värre. Om vi inte får styrning och kontroll över våra gemensamma pengar kan patienternas trygghet och säkerhet äventyras på lång sikt.

Dessutom riskerar vi en situation där förtroendet för hälso- och sjukvården minskar. Därför kommer vi fortsätta säkra landstingets ekonomi. En fungerande hälso- och sjukvård bygger på ett effektivt användande av våra gemensamma pengar.

Den kräver en långsiktighet där vi inte lever på lånade pengar. Landstingets ekonomi stärks också av en regering som investerar i välfärden.

LÄS MER: Larm från kirurgin: "Vi kommer inte klara våra canceroperationer"

Allt tyder på att vi är på rätt väg. Styrningen med fokus på kvalitet och effektivitet ger resultat. Bokslutet med positiva plusresultat berättar just det. Ekonomin stabiliseras. Det ger verktyg för landstingets personal att fortsätta göra sitt viktiga arbete.

Det är oroväckande att personal känner oro och stress inför sin arbetsplats. Vi tar detta på största allvar och gör därför flera satsningar för just medarbetarna. En stor orsak till arbetsmiljöproblem och stängda vårdplatser handlar om rekryteringssvårigheter.

Därför genomförs lönesatsningar, utbildningssatsningar och andra åtgärder för att fler ska vilja börja och fortsätta jobba hos Landstinget Dalarna. Vi har förståelse för den tuffa verklighet som vissa medarbetare befinner sig i och välkomnar ytterligare konstruktiv dialog.

LÄS MER: Oppositionen vill göra undantag - stafettsköterskor kan vara lösningen

Investeringar i lokaler och medicinsk-teknisk utrustning är viktigt för att vården och arbetsmiljön ska hålla den höga kvalitet vi människor här i Dalarna förväntar oss. Kostnader för investeringar hanteras separat i förhållande till budget för löpande verksamhet, just för att viktiga investeringar inte ska störa det dagliga arbetet och därmed riskera bli eftersatt.

Genom stabil och hållbar ekonomi kan vi bygga en hälso- och sjukvård med fokus på rätt insats där det finns behov. Det ökar kvaliteten och förtroendet. Det är det som ger förutsättningar för en jämlik hälsa bland människorna i Dalarna.

Gunnar Barke (S) landstingsstyrelsens ordförande

Elin Norén (S) landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvård

LÄS MER: Insändare: Väntar på operation i Falun - "Lever med ständiga sömnproblem och smärta"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons