Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Lägger du ner din verksamhet på grund av ett förbud mot vinster på över sju procent ska du kanske inte driva skola

Annons

Som vanligt, under ett valår, raljeras det en hel del om oss socialdemokrater. Vi kan se det både på höger- och vänstervridna ledarsidor. Som statsbärande parti är det i viss utsträckning sådant man får ta. Det ingår i jobbet. Men i bland så blir man rätt trött.

Som när det antyds att frågan om att begränsa vinster i välfärden kan reduceras ner till ett politiskt utspel. Något vi enkom gör för att samla politiska poäng. Ett strategiskt drag för att rikta ljuset bort från frågan om migrationspolitiken. Då blir vi trötta.

För oss är frågan – om att begränsa vinster i välfärden – kanske den viktigaste som riksdagen röstat om under den här mandatperioden.

I Sverige i dag så får företag som exempelvis driver skola, alltså en verksamhet som helt finansieras av våra gemensamma skattemedel, ta ut en obegränsad vinst. Den här möjligheten gör att Sverige sticker ut i internationella jämförelser. 

Det här tycker vi är helt fel. Vi vill att våra gemensamma skattemedel ska gå till det de är avsedda för. Om en skola går plus då bör vinsten, i så stor utsträckning som möjligt, gå tillbaka in i verksamheten och på så vis komma elever och personal till gagn.

Förslaget riksdagen ska rösta om denna vecka innebär att möjligheten att ta ut en vinst begränsas till max sju procent. Många har de röster varit som ilsket ropat att Socialdemokraterna är emot valfrihet. Och det är klart att de som förespråkar vinster vill få det till att handla om valfrihet i stället för vinstbegränsningar.

Men, vad som än sägs så handlar det inte om valfrihet. Valfriheten sitter i orubbat bo. Det handlar om vinsten och alla välfärdsföretag som nöjer sig med sju procent i vinst kan, om förslaget går igenom, lugnt fortsätta sin verksamhet. 

Det har även gapats kring att om detta genomförs så kommer många exempelvis skolor gå omkull och vad gör kommunerna då?

För det första, de som väljer att lägga ner sin verksamhet på grund av vinstbegränsningar kanske inte bör driva en skola? Det handlar om skolor vars verksamhet till 100 procent är skattefinansierad. Det är lite som att hävda att det är bra att skjuta sig själv i foten.

För det andra så uppfattar vi de skolor som är verksamma i våra kommuner som proffsiga med tydliga mål om att ge en bra utbildning till sina elever. Har de som bestämmer lokalt något att säga till om så kommer det inte läggas ner någon verksamhet.

Och gör man trots allt det, så löser vi det. För viktigast för oss är att ge våra barn och unga en bra skola.

Liza Lundberg (S), ordförande, barn- och utbildningsnämnden

Mari Jonsson (S), ordförande, barn- och bildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons