Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kvinnan och makten (V)

Samhället är fyllt med strukturer som stärker den rådande könsmaktsordningen. Det handlar om löner, bostäder, vård, omsorg, arbetsmiljö, karriär och övriga livsvillkor.

Annons

För oss män kan dessa strukturer och normer ses som naturliga, som självklara invanda mönster. Därför är det heller inte konstigt att det också i huvudsak är män som både bygger och försvarar denna ordning eller snarare oordning.

För att vi ska kunna utvecklas till ett modernt samhälle är det förödande att generation på generation lever och växer upp i denna föråldrade ordning. För oss socialister är det helt enkelt oacceptabelt.

Föreningen Varken hora eller kuvad uppmärksammar dessa könsbundna strukturer. Sedan deras bildande 2005, hjälper de och stöttar unga kvinnor och män bosatta i ekonomiskt och socialt utsatta förorter och bostadsområden som lever under ett patriarkalt förtryck.

Detta nedärvda patriarkala förtryck motarbetas effektivast genom jämställdhet, solidaritet och engagemang från oss alla, överallt där vi bor och verkar. Ett socialistiskt samhälles största byggsten är gemenskapen och tron på allas lika värde. Vi bottnar politiskt i vår övertygelse att patriarkala mönster, såväl som social orättvisa, ska genom jämlikhet och jämställdhet överbyggas och klassamhället motverkas.

Den 28 november kommer Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh, en av grundarna till organisationen Föreningen Varken hora eller kuvad! till Borlänge och Vänsterhörnet. I en tid där rasism och cynism mot vårt gemensamma samhällsbygge breder ut sig, blir Vänsterhörnet i Borlänge den arena och politiska vardagsrum, som på allvar diskuterar och angriper samhällets patriarkala strukturer och där vi tillåter oss att kämpa för och tro på en annan ordning.

Det välkomnar vi.

Leif Lindström (V)

Kommunalråd i Borlänge

Rikard Rudolfsson (V)

Ordförande Vänsterpartiet Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons