Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kulturell misshandel

Teatertavlor nedrivna av folk från Falu kommun utan upphovsmannens vetskap.
Inget bidrag till kultur- och turistsatsning i Bjursås.
Inget kulturpris till Sågmyra.

Annons

Människor i Sågmyra och Grycksbo känner sig överkörda av Falu kommun. Deras bibliotek är nyligen nedlagda och folk sörjer. Nu drabbas även jag, som författare och riksspelman av den kulturella misshandeln från kommunens sida.

Någon har utan min vetskap rivit ner den utställning, som fanns i entrén till Faluns kulturhus tio-14. Det var teateraffischer med guldramar uppsatta av folk från Falu Folkets hus. Motiven var målade av Carl Larsson och falukonstnären Jugas Robert Persson. Jag har tillskrivit Falu kommun, men tavlorna och mitt brev, som var obesvarat, kördes hem till mig i Bjursås.

I mitt brev till Falu kommun skrev jag bland annat: Med stor förvåning såg jag en dag att de fyra tavlorna var borta. Mina frågor är:

Vem gav order att montera ned tavlorna, detta utan min vetskap?

Vem bestämmer hur utsmyckningen av entréhallen ska se ut?

Sätter styrande inom Falu kommun värde på de fyra pjäserna?

Jag ansökte också om 7 000 kronor i bidrag från kommunen till stöd för marknadsföring av Bjursås och Falun i samband med visningar av konstnärshemmet Jämtbogården. Verksamheten vid Jämtbogården har sedan starten år 2008 utvecklats. Numera finns både bussparkering och en inglasad lustateljé, där en cateringfirma från Falun ska servera lunch och eftermiddagsfika. Hantverkare från Bjursås Gille medverkar. I mitt kulturprogram berättar jag om bland andra konstnärerna Einar Norelius och Carl Larsson. Selma Lagerlöf har en given plats.Marknadsföringen med folder, telefon, kuvert och porto kostar pengar. Dessutom behövs en hemsida tas fram, där Bjursåsbygden och Jämtbogården presenteras.

När jag fått besked om 0 kronor från Falu kommun ansökte han om stöd från Sågmyra hembygdsförening och Sågmyra byalag och fick stöd med 3 000 kronor.

Nu överväger jag att sälja Jämtbogården i Bjursås och lämna Falu kommun. Jag orkar inte längre. Selma Lagerlöf lämnade Falun och skrev sig i Värmland. Ingmar Bergman levde i exil i Västtyskland. Charlie Chaplin blev utkastad ur USA. Tydligt är att vi kulturarbetare ska misshandlas.

Varför?

Nu räcker det!

Falu kommun kan åtminstone svara på mitt brev.

Är det för att jag avgick i protest från kulturnämnden mot att hårdrocksgruppen Sabaton, som inspireras av krigsfilmer, fick kulturpriset år 2008 som jag misshandlas?

Avslutningsvis anser jag att det är märkligt att ingen kulturpristagare utsetts från Bjursås eller Sågmyra sedan år 1978, då konstnären Einar Norelius fick Falu kommuns kulturpris. Det finns många förtjänta kulturarbetare i Sågmyra, där nu folk känner sig överkörda av kommunens beslut att lägga ner biblioteken.

Nobelpristagaren Bob Dylan betonar vikten av bibliotek för sitt skrivande. Falu kommun går miste om blivande författare och journalister genom att lägga ner biblioteken i Sågmyra, Grycksbo, Enviken och Sundborn. Upp till kamp!

Per-Ola Björklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons