Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Kul att Mora IK tagit sig till SHL - men kommunens pengar ska gå till skolan, inte hockey

Annons

Hur mycket är det värt för Mora kommuns invånare att ha ett hockeylag i SHL? Vem är det som ska stå för kostnaderna som tillkommer på grund av SHL:s arenakrav? Vad är kommunens invånare beredda att offra för att Mora IK ska spela i SHL?

Redan 2013 när Mora IK fick ekonomiska problem valde majoriteten att köpa tillbaka hockeyhallen samt gå in med en stor summa pengar i arenan. Samtidigt skrevs ett hyresavtal som var otroligt förmånligt för Mora IK. Avtalet är skrivet på 10 år och innebär ett stort engagemang från Mora kommuns sida.

När jag läser avtalet häpnas jag över den orimliga givmildhet som undertecknats. Samtidigt står Mora med en underfinansierad skola, både vad gäller verksamheten och underhållet av fastigheterna.

I ett försök att hålla en orimlig budget skär för- och grundskolenämnden ner på tretton stycken helårstjänster i grundskolan samt inför inköps-och vikarierestriktioner. Risken är stor att belastningen på befintlig personal ökar och därmed även sjukskrivningarna.

Dessutom begränsas skolans möjligheter att köpa in material för att på bästa sätt bedriva undervisning. På vissa skolor sliter personalen hårt för att få verksamheten att gå ihop då kollegor är sjuka och redan nu är det svårt att få tag på vikarier.

Det vi måste fråga oss är vilket som är det kommunala uppdraget och vad vi ska prioritera i kommunen. Kommunen har inte obegränsade resurser utan varje satsning i en riktning mot hockeyn är samtidigt en nedprioritering på annat håll.

Så länge Centern har varit vid makten har skolan i Mora varit underbudgeterad. Det saknas helt plan och pengar för att underhålla skolorna i kommunen. Många byggnader är så förfallna att det enda som återstår är att riva och bygga nytt.

Det är otroligt roligt att Mora IK har tagit klivet upp i den högsta divisionen men pengarna till hockeyn ska inte komma från skattebetalarna utan bör komma från biljettintäkter, sponsorer, fans samt licenspengar.

Hur det än är så gör vi alltid prioriteringar kring vad de kommunala pengarna ska gå till. I valet mellan hockey och skola väljer i alla fall jag skolan först.

Det enda vi kan hoppas på nu är att förhandlingarna om den nya hyran blir mer rättvisande - samtatt vi får ett lokalt maktskifte efter valet 2018.

Fredrik Blom, ordförande Miljöpartiet i Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons