Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kräv kollektivavtal vid upphandling

I Sverige ska alla som jobbar också ha en lön som går att leva på och inte riskera att skadas på jobbet. De allra flesta tror nog att detta är en självklarhet i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Men de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna håller inte med.
Tillsammans har de nämligen stoppat ett förslag i riksdagen om att företag ska ha schyssta villkor för att få delta i offentliga upphandlingar.

Annons

I Sverige köper den offentliga sektorn varje år in tjänster för cirka 600 miljarder kronor. Seriösa företag som har schyssta villkor för sina anställda konkurreras ut av företag som håller ner sina priser genom att pressa ner löner och arbetsmiljö till orimligt låga nivåer. Det har funnits exempel på företag som vinner upphandlingar genom att ha så låga löner som 27 kronor i timmen. Det är helt oacceptabelt att skattepengar ska gå till att finansiera den här sortens dumpning av löner och villkor.

Detta är inte bara en fråga om villkor för löntagare. Det finns fortfarande många seriösa företagare som vill ta ansvar för sina anställda, men de blir färre för varje år som går. Genom att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna stoppade krav på schyssta villkor slår de undan benen för rättvis konkurrens i Sverige, bestraffar ärliga företagare och belönar lönedumpning och oseriösa arbetsgivare.

Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. Det är viktigt med ordning och reda och att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Svenska skattepengar ska inte finansiera lönedumpning. Alla som håller med om detta bör fundera både en och två gånger innan de lägger sin röst på de borgerliga partierna eller Sverigedemokraterna i valet 2018.

Hans Unander (S)

Facklig ledare Socialdemokraterna i Dalarna

Kent Christensen

Ordförande Transportarbetareförbundet

Malin Ragnegård

Ordförande Kommunal Bergslagen

Kim Söderström

Ordförande Byggnads GävleDala

Lars Halvarsson

Ordförande IF Metall Dalarna

Lena Johnsson

Vice ordförande LO-distriktet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons