Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kommunen struntar i riskbilden och lägger ner brandkårer utan lagstöd

Det är ALLTID riskbilden som styr hur bemanningen ska se ut på stationerna, det är ALDRIG den kommunala budgeten som avgör om en station ska vara kvar. Det poängterar Camilla Andersson Sparring, Centerpartiet i Falun

Annons

Deltidsbrandmännens vara eller icke vara är reglerad i lagstiftning. Det är oerhört viktigt för oss politiker att förstå att räddningstjänsten inte ligger utanför som en frivillig liten post i en kommunal budget.

Det är ALLTID riskbilden som styr hur bemanningen ska se ut på stationerna, det är ALDRIG den kommunala budgeten som avgör om en station ska vara kvar. Det är medborgarens grundläggande säkerhet som SKA sättas i det första rummet, allt annat är otänkbart i min värld och även enligt lagen.

Vad är då ett riskobjekt? Äldreboende, träindustrier, företag som har gasol, trästaden Säter är några exempel, men det finns fler. Här behöver vi politiker förstå att vi sitter på ansvaret.

Vi kan alltså inte ha skygglappar på och “tänka bort” de riskobjekt som finns i byarna, enligt lag. Numerären är också viktig att tänka på då det krävs en styrkeledare och fyra brandmän för att kunna gå in och rökdyka för brandmännens säkerhet, när det gäller rökdykning så är det minuter och sekunder de jagar.

Det gör ont i mitt landsbygdsbohjärta när vi står inför faktum att kommuner skriver bort riskbilder utan stöd i lagen om det, utan att tänka på att insatstiden på tio minuter från larmet går till att räddningstjänsten ska vara på plats för att kunna rädda liv och egendom.

Vi står inför stora utmaningar vad gäller totalförsvarsplanen redan i dag, där ingår brandmän som en lösning, bredda perspektivet nu innan båset är tomt. SKL och Pacta - backa och hitta lösningarna för medborgarnas säkerhets skull!

Camilla Andersson Sparring, Centerpartiet i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons