Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kommer du få dina paket till jul?

Så här i juletider är det extra viktigt för landets alla julklappsköpare att de kan lita på att varorna de beställer kommer fram innan julafton.

Annons

Om tilltron till säker paketleverans minskar hos kunden minskar också omsättningen på julhandeln via nätet. Därmed tappar landets småföretagare många tillfällen till ökad handel.

Det är därför väldigt oroande att 48 procent av befolkningen kommer att avstå från att skicka paket eller handla på nätet på grund av risken att posten inte kommer fram i tid. Detta kommer fram i en rapport som Demoskop har gjort om allmänhetens syn på att skicka julklappar med posten.

En viktig grundläggande service i landet är att post och paket kan levereras i rätt tid till rätt person visar siffrorna på att varannan person är orolig att julklappar skickade med posten kanske inte kommer fram.

För oss på Småföretagarnas Riksförbund ser vi med oro på denna trend eftersom detta skapar en osund konkurrenssituation mellan stad och land. Företagare utanför stadsområden har via E-handeln fått möjlighet att kunna fortsätta med sin verksamhet trots den urbaniseringstrend som pågår. Om då landets invånare drar sig för att beställa varor på nätet för att tilltron till postleverans minskar, påverkar det givetvis omsättningen för dessa företagare. Därmed minskar också möjligheten för företagen att skapa fler jobb.

Vi ser att oron i Sverige kring postleveranser är ett symptom på den landsbygds och småföretagarfientliga retorik som råder i den politiska debatten. När viktiga samhällstjänster och myndighetsservice inte längre är likvärdiga i hela landet blir känslan av utanförskap och tudelning påtaglig.

Därför skulle till exempel även en liten fråga som behovet av övernattbefordran av brev som en del av den samhällsomfattande posttjänsten, få en avgörande påverkan på ökat företagande ute i landsbygden. Om Postnord får möjlighet att leverera post och paket inom två dagar i glesbygd men inom ett dygn i storstäder kommer det givetvis att påverka företagens möjligheter att konkurrera på lika villkor.

Så även om undersökningen visar att stadsbor har en större oro att inte få paketen levererade till jul så blir det med största sannolikhet familjerna på landsbygden som får dela ut julklappar med texten. Innehållet kommer i bästa fall fram efter jul

Leif Svensson

Förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons