Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Kom på möte om hur nedlagda lokalredaktioner hotar demokratin i Dalarna

På många håll saknas ofta journalister som är utbildade att kritiskt granska samhällsutvecklingen, vilket i förlängningen bli ett allvarligt demokratiproblem. Speciellt i Dalarna där många kommuner i dag saknar verksamma lokalredaktioner. Det skriver Jan Wiklund, medlem i tankesmedjan Dalarnas Framtid, som i kväll leder ett samtal om medias bevakning av Dalarna.

Annons

Media genomgår just nu en stor förändring både när det gäller läsarnas beteende och utbudet av nyheter och information. Det är en utveckling som är på väg att skapa demokratiproblem i Dalarna.

Att söka sanningen och presentera fakta, som så långt som möjligt är belagd med dokumentation eller trovärdiga källor, har alltid varit journalistikens signum. Att vara ansvarsfull i sina publiceringar, men samtidigt ha modet att utmana, kräver trovärdighet och journalistisk integritet.

För läsaren och publiken är det just detta som är och har varit garanten för en oberoende press som är fri från påverkan av politiker, myndigheter eller kommersiella aktörer.

Mediabilden har förändrats drastiskt på senare tid. Twitter, Facebook, Google och bloggare är bara några av de nya aktörer som finns inom mediabranchen. Lägger man också till de olika nyhetssajter som endast finns på nätet, är inhämtningenav information ofantlig för dagens nyhetskonsument. Men på många håll kan kvalitén och trovärdigheten i dessa medier ifrågasättas.

En förändring som skett de senaste åren är att flera dagstidningar har valt att avveckla sina lokalredaktioner, något som märks tydligt i Dalarna. Detta har inneburit att det har öppnas en marknad på internet för lokala aktörer och skribenter att skriva om det som händer lokalt.

Samtidigt finns andra som vill misskreditera samhället och sprida falsk information. De har i och med att dagstidningen fått färre läsare hittat kanaler för att nå ut med ett budskap som kan tas för sant av den som inte är källkritisk.

På dessa håll saknas då ofta journalister som är utbildade att kritiskt granska samhällsutvecklingen, vilket i förlängningen bli ett allvarligt demokratiproblem. Speciellt i Dalarna där många kommuner i dag saknar verksamma lokalredaktioner.

Allmänhetens tilltro till media har samtidigt minskat de senaste åren. Allra tydligast är det för Sveriges Radio och SVT som tappat i den senaste undersökningen i MedieAkademins förtroendebarometer som är sammanställd av Göteborg suniversitet och Sifo.

Ska tidningar, radio och TV även i fortsättningen ha en trovärdighet så måste man ha ett perspektiv som täcker hela landet och länet och inte bara fokusera på det som händer i närheten av centralredaktionen.

Detta är viktigt att tänka på inte minst för ett län som Dalarna. Och därför arrangerar tankesmedjan Dalarnas Framtid under kvällen den 2 maj ett öppet möte om hur mediernas bevakning av länet ser ut i Högskolan Dalarnas bibliotek i Falun. Deltar gör bland andra Carl-Johan Bergman, chefredaktör Dalarnas Tidningar, Päivi Hjerp, kanalchef Sveriges Radio Dalarna, och Lena-Maria Busk, frilansjournalist,

Kom gärna dit!

Jan Wiklund, medlem i tankesmedjan Dalarnas Framtid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons