Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Klimatministern flög till klimatmötet ­­– men får inte missa dessa fyra saker längs tågrälsen

Annons

Välkommen till Bonn, Isabella Lövin - hoppas du haft en angenäm om än kort flygresa! Inte heller tågresan tar särskilt lång tid, Bonn är ju nära. Men stopp längs rälsen ger ändå en rad intryck av relevans för klimatet:

1. Från Göteborg: Vikten av att göra klimatmålen mer kända. På COP-förmötet stod det klart att de svenska klimatmålen inte är särskilt kända ens på hemmaplan. Det är synd, eftersom de är världens mest ambitiösa och bredast förankrade - sju partier står bakom att vi år 2045 ska nå nettonoll i klimatpåverkan och år 2030 ska ha minskat transporternas klimatpåverkan med 70 procent.

Internationellt är just denna breda enighet det alla avundats. Lyft fram den, visa att ni partier tillsammans skapat tryggheten näringslivet behöver för att ställa om.

2. Från Jylland, Danmark: Det förnybaras betydelse. Med stöd från Energimyndigheten blev Biogas 2020 i Skive en avsändare för hur avgörande en snabbare omställning till förnybart är - och hur många arbetstillfällen här finns. Samtidigt utmanas skiftet av att EU enbart höjer kraven på det förnybara, medan fossilernas företrädare skrattar hela vägen till banken.

Utnyttja klimatmötet i hjärtat av Europa för att markera att klimatmålen kräver mer förnybar el, effektiviseringar och mer biobränslen.

3. Från Samsö, Danmark: Kampen om klimatledarskap. Denna lilla ö är sedan mer än tio år självförsörjande på el och energi och levererar nu så mycket el till fastlandet att den samlade påverkan per invånare är minus fyra ton. Besökare från hela världen kommer för att lära sig och ta efter. Det pekar på att man inte blir klimatledare genom att utse sig till det utan genom kraftfulla utsläppsminskningar, vilket Sverige ju i nuläget inte kan visa upp. Här behövs skyndsamt en riktig färdplan.

4. Från Essen, Tyskland: Farväl till fossilerna. En timma från Bonn ligger Europas klimathuvudstad 2017, som nu i expressfart vill göra resan från fossilt till klimatsmart. En viktig del av omställningen är att sluta subventionera det fossila; Naturskyddsföreningen slår ju fast att den svenska rödgröna budgeten innehåller mer fossilsubventioner än nya miljösatsningar.

En annan del är att byta fokus från en mängd trevliga men små klimatprojekt till att med myndigheters och experters hjälp peka ut de allra viktigaste omställningarna. Precis som Fossilfritt Sverige anger, skulle världens grönaste stålindustri kunna bli en viktig del av Sverige bidrag till att hejda klimatförändringarna.

Till Bonn och klimatförhandlingarna: Hit kommer vi i olika roller som förhandlare, som ideell tankesmedja eller miljöorganisation, för näringslivet, facket eller ursprungsbefolkningarna. Men vi kan alla enas om det unikt viktiga uppdragklimatet ger oss: Att ställa om så att de mest drastiska förändringarna och den värsta förödelsen förhindras.

Tar du eller andra en partipolitisk poäng på vägen så må det vara hänt, men det kan inte vara i fokus.

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons