Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: KD om Region Dalarna: Nedläggning? Ja! Men tidigast 2019

/

I en nyhetsartikel i DT framför Katarina Gustavsson (KD) förslaget att region Dalarna läggs ned och att region Dalarnas medel överförs till landstingets sjukvård.
Det går att få intrycket att Kristdemokraterna står bakom detta förslag, men så är det inte. För tydlighetens skull vill jag framföra att Katarina Gustavsson i detta agerar helt på egen hand med detta förslag och att det saknar stöd hos Kristdemokraterna i länet.

Annons

Kristdemokraterna i Dalarna vill verka för större och färre regioner, men nu är frågan om storregioner avfärdad från dagordningen – åtminstone för en tid. I det läget står vi helt bakom att bilda en länsregion från 1 januari 2019 som kan sägas vara en sammanläggning av de uppgifter som i dag ligger hos Landstinget Dalarna och Region Dalarna.

När detta blir verklighet 1 januari 2019 upphör Region Dalarna att existera 1 januari 2019. Någon tidigare avveckling är inte möjlig och inte heller lämplig.

Region Dalarna är ett kommunalförbund bestående av Dalarnas 15 kommuner och Landstinget Dalarna. Landstinget Dalarna kan naturligtvis välja att gå ur Region Dalarna, men uppsägningstiden är tre år så av detta skäl är en tidigare avveckling inte möjlig.

Med tanke på att det finns viktiga funktioner inom region Dalarna, som till exempel arbete med länets infrastruktur och kollektivtrafik samt samverkan mellan länets kommuner och samverkan mellan kommunerna och landstinget, är det heller inte lämpligt med en tidigare avveckling av Region Dalarna.

Förslaget att överföra alla medel från Region Dalarna till landstingets sjukvård är inte heller genomförbart då de används till andra viktiga områden, som till exempel ovanstående.

Sammanfattningsvis är Kristdemokraterna för en avveckling av region Dalarna, men inte förrän 1 januari 2019.

Torsten Larsson (KD)

Distriktsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons