Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: KD borde prata mindre om militärbaser och mer om civilförsvaret

KD menar att återinförd värnplikt skulle leda till ökad krishanteringsförmåga och ”stärka medborgerlig katastrofberedskap vid stora skogsbränder, översvämningar och naturkatastrofer överlag". Men Försvarsmaktens huvuduppgift är väpnad strid, skriver Jerk Pros och Patrik Liljeglöd, från Vänsterpartiet.

Annons

REPLIK

Det är naturligtvis glädjande att Kristdemokraterna erkänner att de hade fel när de i riksdagen röstade för att lägga värnplikten vilande och vi välkomnar att de nu istället ansluter sig till Vänsterpartiets inställning att Försvarsmakten ska personalförsörjas genom värnplikt, bland annat med hänsyn till folkförankringen. Och det kommer alltid att behövas anställda soldater, av olika anledningar.

LÄS MER: Debatt: Nej, Falun behöver inte en militärbas

Men när man fortsätter läsningen av KD:s text om militär närvaro i Falun blir det svårare att känna någon glädje. Det KD faktiskt föreslog från början var en nyetablering av en ”militärbas” med vilket vi antar att de menar ett regemente.

Det vittnar inte om god ekonomisk hushållning att inte i första hand vilja utöka de två ”militärbaser” som redan finns i länet. Försvarsbudgeten är inget lokalpolitiskt etableringsverktyg, utan ska användas så att vi får mesta möjliga ”pang för pengarna”. På så sätt får vi också mesta möjliga militära säkerhet.

Vidare menar KD att återinförd värnplikt skulle leda till ökad krishanteringsförmåga och ”stärka medborgerlig katastrofberedskap vid stora skogsbränder, översvämningar och naturkatastrofer överlag.”Men Försvarsmaktens huvuduppgift är väpnad strid. Sedan ska givetvis FM ge stöd vid allvarliga påfrestningar på samhället, vilket också gjordes till exempel vid skogsbranden 2014.

LÄS MER: REPLIK: Jo, vi behöver en militärbas i Falun

KD säger sig värna om kommunens säkerhet och det är bra. Faktum är att de skulle kunna göra ovärderliga insatser för detta genom att fokusera på det kommunala civilförsvaret och de frivilliga resursgrupperna. De övar bland annat just för ovan nämnda scenarion.

Jerk Pros, vänsterpartiet Borlänge

Patrik Liljeglöd, gruppledare vänsterpartiet Falun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons