Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Jo, de ensamkommande 18-åringarna bör få stanna i Borlänge

Annons

I Borlänge bor det många ensamkommande ungdomar som kom till Sverige hösten 2015 och som ännu inte vet om de får stanna i Sverige. De har nu väntat i två år på att få beslut på sin asylansökan. Den långa handläggningstid som finns på Migrationsverket är oacceptabel. Många får vänta i ovisshet alltför länge.

När en asylsökande ensamkommande ungdom fyller 18 år, eller blir uppskriven i ålder till minst 18 år efter åldersbedömning från Migrationsverket, är det inte längre kommunen som ansvarar för ungdomen utan då är det staten genom Migrationsverket. Det gör att det då är Migrationsverket som ska ordna boende till ungdomarna, vilket oftast sker på anläggningsboenden långt från Borlänge.

Miljöpartiet har i regeringen kämpat för att låta de asylsökande ensamkommande ungdomarna stanna i sin hemkommun även när de har blivit 18 år. Regeringen har tillsatt pengar för detta som kommunerna får.

I Borlänge har arbetsmarknads- och socialnämnden nyligen beslutat att asylsökande 18-åriga ensamkommande ungdomar ska återföras till ansvarig huvudman, Migrationsverket. Det innebär att Borlänge kommun tyvärr inte låter dem stanna i kommunen.

Vi i Miljöpartiet reserverade oss mot beslutet. Trots att vi ingår i den styrande majoriteten i kommunen så hade vi i denna fråga en annan syn än övriga majoritetspartier.

Vi föreslog att Migrationsverket ska ta över ansvaret för ungdomarna, eftersom det är så det är enligt lagen, men att de 3,3 miljoner kronor som kommunen får från regeringen för att ensamkommkande stanna i sin hemkommun även när de fyllt 18 år ska gå till att se till det som det är tänkt.

Miljöpartiets förslag var att Borlänges föreningsliv skulle kunna söka pengarna för att hjälpa ungdomarna att hitta boende i kommunen. På det sättet tror vi att de flesta ungdomarna skulle kunnat stanna kvar här. Andra kommuner har gjort på liknande sätt. Men tyvärr fick vi inte igenom vårt förslag.

Nicklas W Bjurman (MP), vice ordförande arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge

Elina Brodén (MP), kommunalråd i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons