Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Jämlikhet saknas på nyliberalens dagordning

Jens Runnbergs ledare den 12 december speglar vad som kan bli en av valets stora frågor. Väljer vi en sammanhållen välfärd eller fortsatt marsch mot marknadslösningar?

Annons

Jag är arbetarson, född 1940. Började arbeta som 15-åring. Jag minns den uppdelning som fanns mellan de som gick på läroverk och oss i folkskola. De förra tog studenten och fick möjlighet att fortsätta studera. Oftast var de vad man kallade fint folks barn.

Sextio- och sjuttiotalen innebar förbättringar inom skolområdet. Tack vare socialdemokratisk politik fick jag möjlighet att återvända till skolbänken. Först folkhögskola därefter universitet. Klassamhället tycktes på väg bort. Socialdemokratin omvandlade vårt samhälle i en demokratisk och rättvis riktning. Nästan alltid under motstånd från högerkrafter.

Sverige är ett av världens mest framgångsrika länder. I motsats till Runnberg hävdar jag att det knappast finns något land där medborgaren har så stora möjligheter att styra över sitt liv som i vårt.

Nyliberalen hyllar ordet frihet. Hens frihetsbegrepp leder dock ofta fel. Frihet är inte synonymt med valfrihet. I den bästa av hens världar är marknadslösningen alltid bäst. Jämlikhet finns däremot inte på hens dagordning.

Mycket tyder på att privatskolorna, precis som den gamla skolan skapar klyftor. Den senaste Pisa undersökningen som många gläds åt pekar i den riktningen. Medvetna föräldrar, med bra utbildningsbakgrund tycks vara beredda att köra sina barn till friskolor som ligger på ganska långt avstånd från hemmet. Därmed uppstår segregation. Den skola som blandade elever från olika samhällsklasser och som förut låg i Pisatoppen är därmed passé.

Slutligen: Runnberg påstående om att socialdemokratin ser medborgarna som bräckliga individer är grundfalskt. Gör din plikt, kräv din rätt gäller lika mycket idag som tidigare.

Kjell Berggren (S)

Avesta

Svar direkt: Jag är arbetarson född 1968. Jag har alltid varit kritisk till den ofrihet den kollektivistiska vänstern i Sverige haft som ideal. V är ju med i majoritetsstyret i Avesta och vid senaste fullmäktige förklarade Pia Aronsson (V) att det kunde räcka med valfriheten att flytta från Avesta för den som tycker Avestas valfrihet är för dålig. Ingen i ditt parti sade ifrån. Bostadsadressen är en starkt segregerade kraft, som möjligheten att välja skola motverkar. 

Jens Runnberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons