Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Inte samma sak avboka hemtjänsten som frisören - "Få klipper sig 90 gånger i månaden"

Patrik Liljeglöd förstår den budgetstress som Camilla Olsson beskriver men menar att det är systemet som det är fel på och att det är just det som Vänsterpartiet vill ändra genom att säga nej till straffavgifter.

Annons

Även om Bertil avbokar tre timmar före utsatt tid, vilket skulle innebära att hemtjänstens planering skulle kunna förändras, så måste han likväl betala 150 kr i avgift. Det tycker inte jag är rimligt.  Det skriver  Vänsterpartiets gruppledare Patrik Liljeglöd

Replik: Jag har full förståelse för den budgetstress som Camilla Olsson beskriver på DT:s debattsida den 13/3. Får inte hemtjänstgruppen in pengar för det missade besöket så leder det till budgetunderskott och kan i förlängningen leda till neddragningar. Men det är systemet det är fel på och det är systemet vi föreslår en ändring på. Om din hemtjänstgrupp får en budget efter vad biståndsbeslutet anger och inte minskas av bomtider då kommer inte heller den missade tiden slå tillbaka mot er ekonomiskt.

LÄS MER: Debatt: "Straffavgifter för hemtjänstens brukare är fel väg att gå"

Jag förstår jämförelsen med frisör, tandläkare eller att ha en läkartid, men jag menar att jämförelsen slår fel. Varför det? Jo låt oss säga att Bertil 87 år har insatser tre gånger per dag, det blir 90 besök i månaden. Att Bertil skulle vara i behov av att söka läkare eller frisören 90 gånger under en månad vore ganska anmärkningsvärt.

Dessutom är det inte orimligt att anta att Bertil kan missa tre av dessa 90 tillfällen.Det innebär 450 kronors straffavgift som inte tar hänsyn till hur mycket pengar Bertil har kvar efter att övriga avgiftsutrymmet beräknats. Det innebär en kostnad många äldre pensionärer inte kommer ha råd med utan att det allvarligt påverkar deras ekonomi.

LÄS MER: Debatt: Straffavgifter är rätt - Man ska avboka hemtjänsten lika självklart som frisören Även om Bertil avbokar tre timmar före utsatt tid, vilket skulle innebära att hemtjänstens planering skulle kunna förändras, så måste han likväl betala 150 kr i avgift. Det tycker inte jag är rimligt. Vårt förslag skulle dessutom avsevärt förbättra din och dina kollegors arbetsmiljö. Patrik Liljeglöd, gruppledare Vänsterpartiet

LÄS MER: Debatt: Kan hemtjänsten vara sen måste vårdtagarna också få vara det

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons