Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ida Oscarsson: "Om karlar födde barn skulle det finnas ett BB i varje liten by"

Det slår mig hur lite respekt det finns för kvinnor. Vi stoltserar utåt om hur jämställda lilla landet lagom Sverige är, men jag skulle säga att det är en stor fet lögn. Det skriver Ida Oscarsson.

Annons

Mensen. Blodet. Livmodern. I vissa kulturer så ses det som heligt. I andra som smutsigt. I västerländska reklamfilmer är blodet blått och genomskinligt, nästan som om det inte får synas att det är vätska ens.

Jag köpte två paket trosskydd för några veckor sedan, på extrapris. Jag synade förpackningarna noga för att vara säker på att det var oparfymerade trosskydd jag köpte.Men när jag kom hem, öppnade förpackningen och slog upp det ena inplastade trosskyddet så slog det en doft emot mig. En söt, sliskig doft, det stack i näsan och jag suckade uppgivet "vad fan!".

LÄS MER: Debatt: Moras BB var ett av Sveriges bästa - sedan nedläggningen arbetar jag i Norge

Jag vill inte ha någon parfym i min vagina tack, hon duger precis som hon är, med tillhörande lukt och allt. Men så tänkte jag att jag ändå skulle prova, ekonomisk som jag är. Det kanske inte skulle påverka ph-värdet negativt.

Men det gjorde det. Efter någon dag eller två så började klieriet och från att må prima började min vagina att protestera mot de onaturliga dofterna. Så nu vet jag. Aldrig mer parfym!

Men detta exploaterande av det kvinnliga könet, de kvinnliga könsdelarna och dess tillhörigheter. Vad handlar det om egentligen? Varför har jag stora delar av mitt menstruerande liv smusslat med bindor? Vem planterade den skammen i mig?

LÄS MER: DEBATT: Jo, vi är många som vill att Moras BB öppnar igen

Rädslan för att vara äcklig, ofräsch, att blöda igenom, att lukta. För det är ju det värsta som kan hända, om en kille upptäcker att man kanske inte alltid är en vandrande Dove-reklam.

Nu är jag tjugofem och har haft mens ganska länge. Frälsningen kom när jag fann menskoppen. Då fick jag bekanta mig med mitt blod på riktigt. Och nu tycker jag inte att det är äckligt längre.

Men samhället har en väldigt lång väg att gå ändå. Reklamfilmernas blod är fortfarande blått och förlossningsklinikerna på landsbygden är inte längre något du kan ta för givet. Det kan födande i Mora vittna om, nu tyvärr även i Sollefteå.

LÄS MER: Debatt: "Tillräcklig vård gick inte att ge på Moras BB"

Det slår mig hur lite respekt det finns för kvinnor. Vi stoltserar utåt om hur jämställda lilla landet lagom Sverige är, men jag skulle säga att det är en stor fet lögn.

Om karlar födde barn skulle det finnas ett BB i varje liten by. Och de skulle få betald semester varje gång de behövde vara hemma för mensvärk. Endometrios skulle inte blir en dold folksjukdom. Mensskydd skulle definitivt vara subventionerat.

Så är det konstigt att jag blir förbannad? Känslosam? Nej, det är det inte! Vad som är konstigt är att inte det verkar väga tyngre än pengar. Men ljuset i mörkret är de massiva protesterna emot nedläggningarna.

Till exempel att Moras invånare även flera år efter Mora BB:s nedläggning höjer sina röster och kräver förändring.

Ida Oscarsson

LÄS MER: Insändare: Mitt barnbarn hade inte överlevt utan BB i Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons