Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Hurra – äntligen kan vi slänga Reepaluutredningen i papperskorgen

Annons

HURRA! Det blir inget vinsttak i välfärden! Reepalu-utredningen kan slängas i papperskorgen! Jag firar i dag! Så varför vill jag då fortsätta skriva om det?

Det har ju skramlats mycket från de rödgröna kring Reepalu-utredningen och förslaget om vinsttak i välfärden.

Socialdemokraternas ordförande i Faluns och Borlänges utbildningsnämnder, Liza Lundberg och Mari Jonsson, har på debattsidorna ifrågasatt skolföretag om de överhuvudtaget ska bedriva verksamhet om de inte kan nöja sig med 7 procent i vinst.

Det är just detta som är problemet. När vänsterpolitiker ska försöka förstå sig på företagande och begränsa lagstiftningen för detsamma uppvisar de stor oförståelse i företagarnas vardag tillsammans med okunnighet i hur förslaget är utformat. 

Förslaget var utformat så att vinsten skulle begränsas till 7 procent av det operativa kapitalet i företaget.  Problemet är bara att de företag som avsågs - vård-, omsorgsföretag och skolföretag - är tjänsteföretag där behovet av operativt kapital inte är så stort.

Kostnaderna som uppstår i dessa företag är löner, hyror, förbrukningsmaterial och de har ofta inte heller stora anläggningstillgångar i form av maskiner eller byggnader.

Konsekvensen blir då att vinsttaket blir mycket mindre än 7 procent. Beräkningar har gjorts där vinsttaket skulle kunna blivit så lågt som 1 procent av årsomsättningen.

Vem skulle våga satsa av sitt kapital, sin tid, sitt driv och sin kraft för att skapa arbetstillfällen och välfärdsverksamhet under de förutsättningarna? Skulle du?

Förslaget har sågats av lagrådet men det ska också sägas att det har funnits pålästa socialdemokrater i den här härvan, till exempel Kjell-Olof Feldt, som tillsammans med en del miljöpartister kritiserat förslaget. Det inger hopp.

Min poäng är att vi går en farlig väg till mötes när politiker ska fatta beslut om det de inte förstår. Vi går en farlig väg till mötes när politiker tar fram en utredning som på sätt och vis var dödsdömd redan från början röstningsmässigt samtidigt som de sprider falskheter och osanningar i hopp om att skrämma upp folk för att vinna valet.

Samtidigt som diskussionen den senaste tiden fokuserats på vinsterna i den privata välfärden pratar de rödgröna inte om den sjunkande kvaliteten och utmaningarna i den offentliga välfärden, till exempel i skolan. Kvaliteten vi får för våra skattepengar måste bli högre, oavsett om den är offentlig eller privat.

Jag ser nu fram emot en bra diskussion där vi politiker kan prata om vad vi får för våra skattepengar, det vill säga om kvaliteten. Som skolpolitiker ser jag fram emot att mäta kunskapsresultaten, antal behöriga lärare, jämföra lärarlöner och andra kvalitetsparametrar i våra offentliga skolor och i friskolor och utifrån det skapa politiska förslag för att göra verksamheterna bättre.

Med hjälp av bra mätinstrument håller vi oss då till fakta och vi kan låta förnuftet råda när vi tar beslut. För att få en stark framtid i Sverige krävs en skola i världsklass! För att skapa fler arbetstillfällen behövs ett starkt företagande i Sverige. Nu kan vi en gång för alla slänga Reepaluutredningen där den hör hemma. I papperskorgen.

Monica Lundin (L), riksdagskandidat för Liberalerna Dalarna, vice ordförande i barn- och bildningsnämnden i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons