Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Högskolan Dalarna borde utbilda poliser

Polisutbildningen har ett tvärvetenskapligt angreppssätt som exempelvis består av vårdvetenskap, socialt arbete och statsvetenskap, ämnen som erbjuds vid Högskolan Dalarna, skriver Catharina Enhörning, Christina Haggren och Mikael Rosén från Moderaterna.

Annons

Allt fler känner en större otrygghet i vissa kriminellt utsatta områden i Borlänge och en ökad polisiär närvaro där vore därför önskvärt.

Sverige behöver fler poliser för att säkra lag och ordning – något som länge krävts från Alliansen. Nu har äntligen regeringen insett detta och föreslår ett ökat antal utbildningsplatser i form av nya polisutbildningar där målet är 10.000 fler poliser inom sju år.

LÄS MER: Ledare: Dessa clownutspel om fler poliser är ytlig plakatpolitik för oss i utsatta stadsdelar

En utbildning är föreslagen i Malmö och en föreslås placeras i Västsverige, kanske Göteborg eller Borås. De nuvarande utbildningsorterna är Växjö, Stockholm och Umeå.

Den stora utmaningen här kommer att vara att ha ett högt söktryck för att bibehålla hög kvalité samt att bättre arbetsvillkor genomförs för att göra polisyrket mera ttraktivt.

För tio år sedan genomfördes en utredning om polisutbildningen där Högskolan Dalarna nämndes som ett av de föreslagna lärosätena. En av förespråkarna för att polisutbildningen skulle förläggas i Borlänge var då Peter Hultqvist (S).

I höstas markerade regeringen slutet på Samlokaliseringsutredningen med beskedet att Högskolan Dalarna även fortsatt ska bedriva verksamhet i både Borlänge och Falun. I och med detta tycker vi nu att det är dags att återigen lyfta fram Högskolan Dalarna som ett lämpligt lärosäte i dessa diskussioner.

LÄS MER: Insändare: Jag tror att Leif GW Persson har rätt i att många poliser gillar SD

Polisutbildningen har ett tvärvetenskapligt angreppssätt som exempelvis består av vårdvetenskap, socialt arbete och statsvetenskap, ämnen som erbjuds vid Högskolan Dalarna.

Lägg därtill redan befintliga resurser som att trafik- och vapenutbildning kan genomföras i närområdet. Att hela Polisutbildningen skulle förläggas till Dalarna är kanske väl optimistiskt med tanke på att regeringen redan hintat om lokaliseringsort i Västsverige.

Men Högskolan Dalarnas goda erfarenheter när det gäller flexibelt lärande är en fördel i ett samarbete kring polisutbildningen och där sedan yrkesanknutna övningar, färdighetsträning, fältstudier och aspirantutbildning kan förläggas till Falun-Borlänge för en ökad polisiär närvaro.

Catharina Enhörning (M)

Christina Haggren (M)

Mikael Rosén (M)

LÄS MER: Debatt: Fler vakter och poliser behövs för att skapa trygghet i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons