Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Hög tid för Miljöpartiet att fatta beslut om köttskatt under helgens kongress

"Det råder ingen brist på antagna kongressmotioner till stöd för minskad köttkonsumtion. Men i regeringsställning har partiet inte satsat en enda krona på att minska den. Det är ett allvarligt svek mot partiets gräsrötter", skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Annons

I helgen samlas Miljöpartiet de gröna för partikongress i Linköping.

Det råder ingen brist på antagna kongressmotioner till stöd för minskad köttkonsumtion. Men i regeringsställning har partiet inte satsat en enda krona på att minska den. Det är ett allvarligt svek mot partiets gräsrötter.

Tyvärr har Miljöpartiet de senaste tre åren tydligt verkat för matnationalism istället för att begränsa köttkonsumtionen med ekonomiska styrmedel. Veckan innan kongressen står till och med konsumentminister Per Bolund bakom en disk på Max i Sundsvall och gör reklam för deras hamburgare.

Med ett brett leende hyllar han företagets"klimatsmarta" svenska kött. Påståendet är djupt vilseledande för konsumenten.

Det är den globalt skenande köttkonsumtionen, inte om nötköttet på tallriken kommer från Irland eller Sverige, som utgör framtidens stora klimathot. Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött.

Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo.

Köttnationalism är ett otyg. I helgen är det hög tid för Miljöpartiets kongress att slå näven i bordet och kräva att konsumentministern ställer sig på konsumenternas sida av restaurangdisken genom att driva frågan om köttskatt som Miljöpartiets kongress redan fattat beslut om flera gånger.

Jonas Paulsson, Köttfri mån dag

LÄS ÄVEN: ÄTA SYRSOR: Därför blir pannkakor och pepparkakor godare med insekter

LÄS ÄVEN: Ledare: MP måste omfamna kapitalismen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons