Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Haven är i kris – nu vänder vi skutan

Globalt sett mår världshaven dåligt. Överfisket, övergödningen, att korallreven håller på att försvinna och havet smutsas ner med plast och skräp, är ett faktum. På hemmaplan är det inte mycket bättre; Östersjön är ett av världens mest förorenade hav.

Annons

Just nu lägger Världsnaturfonden WWF i en hög växel för att vända trenden. Vi vill se friska, levande hav fulla med en rik mångfald av fiskbestånd och andra marina arter. Det är en förutsättning för jobb, mat, upplevelser och inte minst för vår välfärd.

Läget under ytan är betydligt värre än vad de flesta tror. Hälften av världens korallrev har bleknat och dött under de senaste 30 åren. I havet kämpar marina djur för sin överlevnad mot hot som ett för hårt fiske, bottentrålning, dagliga utsläpp av farliga ämnen, oljespill, försurning, sjöfart, oljeborrning, plast, skräp och övergivna fiskenät, så kallade spöknät, som driver runt i haven.

Samtidigt är 850 miljoner människors försörjning beroende av våra hav. Fisk är ett av våra mest betydelsefulla livsmedel och utgör en proteinkälla för miljarder människor.

I dag är cirka 90 procent av alla fiskebestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns. Överfisket är utan tvekan ett av de största hoten mot haven och dess invånare. Bara det illegala fisket omsätter mellan 10 och 24 miljarder USD om året, vilket innebär ungefär en fjärdedel av totalfångsten av fisk.

År 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i haven enligt en ny rapport. Samma år, om temperaturen fortsätter att stiga, väntas alla korallrev vara borta.

WWF jobbar globalt, och i Sverige, med ekosystembaserad havsförvaltning. Det handlar om att vi ska kunna använda oss av haven utan att förstöra dem.

Havet är lite av ett laglöst land, där aktörer konkurrerar om att lägga beslag på rikedomarna. I dag är endast cirka fyra procent av haven skyddade, medan forskning visar att det behövs 30 procents skydd för att ge havet en chans att klara sig.

Mycket går att återställa – men väntar vi för länge skulle havens ekosystem kunna kollapsa. Framför allt måste beslutsfattarna fatta beslut att skydda haven mer och bättre. Att rädda våra hav är ingen kostnad utan en investering. I förlängningen hänger våra liv på det.

Håkan Wirtén

Generalsekreterare WWF

Mattias Rust

Expert sjöfart och havsplanering WWF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons