Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Handling saknas från regeringen i jakt- och viltfrågor

När den socialdemokratiska regeringen tillträdde 2014 valde de att avsluta jaktlagsutredningen innan den var klar med hänvisning till egna planer.
Nu har det gått mer än två år och regeringen står fortfarande utan plan för hur framtiden inom viltförvaltningen ska se ut, skriver Åsa Coenraads och Ann-Britt Åsebol (M).

Annons

Svensk viltförvaltning behöver nya förutsättningar för framtiden. Det svenska landskapet har förändrats vad gäller förutsättningarna för att bedriva en väl fungerande viltvård. Vissa arter har etablerat sig starkare än tidigare och andra arter är på nedgång. Det saknas ett modernt helhetsgrepp kring frågor som rör jakt och viltvård.

Alliansens tillsatte 2012 en utredning om framtidens jakt som kom att kallas för jaktlagsutredningen. En utredning som skulle ta det helhetsgrepp som behövs för framtiden, en utredning som av många varit efterlängtad. I det delbetänkande som kom 2013 föreslås en ny myndighet med helhetsansvar för viltförvaltning och jaktfrågor, den nya myndigheten skulle göra det enklare att få en god överblick och en balans mellan olika intressen.

LÄS MER: Debatt: Regeringen borde sluta försvåra för markägare och jägare

När den socialdemokratiska regeringen tillträdde 2014 valde de att avsluta utredningen innan den var klar med hänvisning till egna planer. Nu har det gått mer än två år och regeringen står fortfarande utan plan för hur framtiden inom viltförvaltningen ska se ut. Åtgärder lyser fortfarande med sin frånvaro om man inte räknar den proposition om utfodring som var så slarvigt skriven att riksdagen skickade tillbaka den till regeringen för omarbetning.

Regeringen har i mer än två år sagt att de ska göra något för jakten, men åtgärderna lyser med sin frånvaro. Den plan de efter valet 2014 sa sig ha verkar inte genomförbar och det är kanske inte så konstigt med tanke på att ett av regeringspartierna gör allt vad de kan för att urholka äganderätt och minska inflytande för skogsägare och jägare att förvalta viltet på ett ansvarsfullt sätt. Under tiden som frågan om ny jaktmyndighet bereds ställer vi fråga efter fråga till ansvarig minister Karolina Skog (MP) som undviker att svara in i det längsta.

LÄS MER: Debatt: Nej, vi vill inte ha framhastade förändringar i EU:s vapendirektiv

På frågan om vad som händer med viltförvaltningsdelegationerna kom det mycket förvånade beslutet den 23 februari 2017 om att minska skogs- och markägarintressena samt jägarnas representation och istället ge miljö- och naturvårdsintresset ökat inflytande. Regeringen tar med andra ord ytterligare ett steg mot att urholka äganderätten bakvägen med miljöpartiet i spetsen.

Åsa Coenraads (M)Riksdagsledamot i Miljö- och Jordbruksutskottet

Ann-Britt Åsebol (M)Riksdagsledamot för Dalarnas län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons