Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Halvera partistödet – så har vi råd med 388 fler poliser

Annons

Vill vi att Sverige tar en aktiv roll i att bekämpa narkotikabrott, terrorism, trafficking, ekobrottslighet samt övrig gränsöverskridande verksamhet?

Under tiden som våra etablerade partier har någon form av pågående intern budgivning kring antalet poliser i Sverige så eskalerar behovet av märkbara insatser för bättre säkerhet och upprätthållandet av rättsstaten Sverige.

För att svenska företag skall nå ut i världen krävs omfattande kontaktnät och distributionskanaler. Brott är inte annorlunda.

Kontroller görs och dokument skrivs som världen gemensamt godkänt i form av frihandelsavtal och konventioner som styr varuflöden.

 I dag är Interpol en frivillig organisation bestående av, för närvarande, hundranittio nationer. Givetvis borde Interpols konstitution anpassas utifrån dagens verklighet så att brottsbekämpning blir lika naturligt.

Sverige bidrar, i dag, med cirka tio miljoner kronor per år till Interpols arbete.

Vårt förslag är att öka denna investering till brottsförebyggande åtgärder. Finansieringen skulle inte bli negativ för den enskilde, utan tvärtom.

Sverige avsätter fyrahundrasextiosex miljoner skattekronor per år i partistöd. Detta är en kostnad som inte öppet redovisas.

En polisperson kostar i genomsnitt, inklusive sociala avgifter, ungefär sexhundratusen per år, utan att räkna övriga tillägg.

Ponera att vi halverar partistödet, eller mer. Denna omfördelning motsvarar trehundraåttioåtta anpassade polistjänster.

Arbetet för demokrati kan fortfarande främjas, och vi kan mer effektivt bekämpa brottslighet.

Sverige kan bygga Europas bästa Interpol-filial. Vi har världens bästa IT tekniker. Vi har världens bästa telekomföretag runt hörnet.

Behöver vi verkligen avsätta två miljarder i partistöd per mandatperiod och bara fyrtio miljoner på samlade resurser mot internationell terrorism, trafficking, slavarbete och övrig brottslighet under samma period?

 James Brocka, talesperson för Socialliberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons