Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Gudrun Schyman: Jo, vi feminister kan faktiskt räkna

"Med en Fi-budget skulle Sverige snart gå i konkurs" skriver Karin Pihl på ledarsidan i DT den 26/3 och oroar sig samtidigt för att Feministiskt Initiativ vill styra mediernas innehåll med politiska medel. Inget kunde vara mer fel, skriver Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ.

Annons

REPLIK.

"Med en Fi-budget skulle Sverige snart gå i konkurs" skriver Karin Pihl på ledarsidan i DT den 26/3 och oroar sig samtidigt för att Feministiskt Initiativ vill styra mediernas innehåll med politiska medel. Inget kunde vara mer fel. Vi feminister kan räkna och ser stora möjligheter att använda det ekonomiska utrymmet i statsbudgeten till reformer.

LÄS MER: Ledare: Med en FI-budget skulle Sverige snart gå i konkurs

Vi värnar självklart fria medier samt stark public service då vi ser detta som viktiga faktorer för högt valdeltagande och för att hålla högerextremism på armlängds avstånd. Under helgens kongress i Västerås vidareutvecklade vi vår politik ytterligare.

Bland annat inom området mediepolitik. FN har lagt fast två mål avseende media: att öka deltagande och tillgänglighet för kvinnor både vad gäller uttryck och beslutsfattande genom media, samt att främja en balanserad och icke-stereotyp porträttering av kvinnor i media.

Dessa två mål uppfylls inte idag och då kan politiken inte bara stå vid sidan om och titta på. Därför föreslår vi konkreta och verksamma åtgärder för att uppnå dessa mål. Men naturligtvis inom ramen för yttrande- och informationsfriheten.

Det handlar inte om att styra mediernas innehåll med politiska medel. Utan om att låta redan befintliga institutioner ta fram statistik och tillgängliggöra kunskap till skolor, utbildare och allmänhet

.LÄS MER: Gudrun Schyman – "Det är svårare att vara feminist på landsbygden"

Feministiskt initiativ vill använda pengar till reformer som stärker jämställdhet och jämlikhet och som tar frågan om hållbarhet på allvar. Inget av detta har det kapitalistiska systemet verktyg för. Inget annat känt ekonomiskt system heller.

Vi måste alltså tänka nytt. Vår utgångspunkt är att pengar aldrig kan vara målet, pengar kan bara vara verktyg för att uppnå politiska mål. Våra mål är mänsklig utveckling och ekologisk hållbarhet. Vi måste ställa om och då måste vi tänka om.

Forskning och fakta har tydligt visat att mindre inkomstklyftor och mer jämställdhet i ett samhälle är bra för en hållbar utveckling. Det ska vi lyssna på. Det betyder att vi behöver reformer i den riktningen. Skatter på kött och flyg är exempel på det.

Arbetstidsförkortning, så fler kan jobba längre och färre slitas ut, är exempel på det. Satsningar på kollektivtrafik framför motorleder är exempel på det. Pensioner som det går att leva på är exempel på det.

Rättvis fördelning och frihet från diskriminering är demokratisk utveckling, med respekt för varje människas lika värde som grund. Det ökar den sociala hållbarheten och tilliten i samhället.

Eftersom vi kan räkna, trots att bland andra Karin Pihl mer än gärna raljerar kring detta, lade vi inför förra riksdagsvalet fram en ekonomisk rapport. Denna finns att läsa på vår hemsida för den som så önskar.

LÄS MER: Han gör politisk raketkarriär i FI:s partistyrelse

Inför riksdagsvalet 2018 kommer vi att presentera en statsbudget där det tydligt framgår att vi feminister har koll på räkenskaperna och inga andra pengar att röra oss med.

Vårt mål med budgeten är inte ett Sverige i konkurs, utan att återupprätta välfärdssamhället. Ett samhälle där människor färdas väl genom livet oavsett medborgarskap, hudfärg, kön eller arbetsförmåga.

Gudrun Schyman, partiledare, Feministiskt Initiativ

Svar direkt från ledarredaktionen:

Fi vill att Public service ger upp opartiskhet som främsta mål. Fi vill att staten bedriver något slags ideologisk utpressning av privata medier. Men det är medierna som ska granska politiken, inte tvärtom. Ekonomin måste anpassas till verkligheten.

Har Gudrun Schyman själv glömt bort att hon på 90-talet sade sig motvilligt kunna acceptera skattesänkningar för att harmonisera med övriga EU?

Karin Pihl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons