Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Gudrun Schyman (F!): Utvidga begreppet närstående - och inför en specialiserad enhet för barn- och tvångsäktenskap #intestraffritt

Artikel 6 av 17
#intestraffritt
Visa alla artiklar

Annons

Våldtäkt är ett av de grövsta brott som en kvinna kan utsättas för. Därför borde det vara självklart att dessa brott prioriteras av polisen så att bevisningen kan säkras. Vi kan aldrig tolerera att våldsbrott mot kvinnor läggs på hög och att rättsväsendet accepterar ett undermåligt underlag. Polis och rättsväsende måste stå på alla kvinnors sida. 

Vi anser att mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt folkhälso- och säkerhetsproblem. Feministiskt initiativ prioriterar långsiktig finansiering av skyddade boenden och jourverksamheter. Vi avsätter resurser på kompetenshöjande insatser som inbegriper kunskap om våldets mekanismer i människovårdande utbildningar och andra relevanta professioner som möter våldsdrabbade och våldsutövare.

Vi föreslår inrättandet av en specialiserad enhet inom polisen mot barn- och tvångsäktenskap. Vi vill utvidga begreppet närstående i brottsrubriceringen grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning så att det uttryckligen inkluderar släktingar och andra personer i den utsattas nätverk.

Vi vill också se en förstärkning av polisens arbete mot hatbrott, näthat och en kvalitetshöjning av rättsprocessen inom sexualbrott genom ökade resurser till Åklagarmyndigheten och Domstolsverket.

 Gudrun Schyman, partiledare, Feministiskt Initiativ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
#intestraffritt
Annons