Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Gör som eleverna vill: skrota höstlovet – och återinför älglovet

Annons

Våren 2017 gjorde vi i Skolrådet vid Centralskolan Malung, på initiativ av mig som ordförande, en enkätundersökning om vilken vecka som eleverna skulle vilja ha det så kallade höstlovet på. Resultatet blev som väntat och över 75 procent ville flytta tillbaka lovet till vecka 41, till det före detta ”älglovet”.

Detta presenterades för Skolchefen i Malung-Sälens Kommun och han lovade ta det vidare till andra tjänstemän och politiker. I ett mejl svarade han att det skulle bli svårt att flytta lovet då alla andra kommuner har det samma vecka, men om majoriteten i kommunen tyckte som vi så skulle detta övervägas.

Han påpekade att om vi skulle byta vecka medför detta stora kostnadsökningar för skolskjutsarna, det tror jag dock kan lösas med en bra dialog med Dalatrafik.

Jag driver denna fråga helt på eget bevåg, utan att egentligen ha någon som helst bakom min rygg. Och jag gör detta inte för att jag själv jagar någon älg, utan av den enkla anledningen att flera av mina kompisar gör det. Om jag förstått kommunen rätt så ser de inget som helst problem i att både elever och lärare tar ledigt från skolan under älgjakten. Men jag ser att det finns nackdelar.

De som tar ledigt från skolan för älgjakten kanske inte hamnar efter så jättemycket i skolarbetet men man missar en hel veckas lektionstid, vilket även drabbar oss andra som inte jagar älg. Och lärarna, som planerat genomgångar eller liknande, får lov att flytta på dessa då det ofta fattas stora delar av klasser, och när man har en genomgång kan det underlätta att så många som möjligt närvarar.

Lärare som kanske planerat att man skall genomföra studiebesök eller liknande får ställa in eller flytta dessa, för att det saknas elever som behöver vara med. Vi andra som är kvar i skolan blir alltså drabbade utav att flera andra jagar älg, och att jaga älg skall man inte undanhållas ifrån.

Ordinarie lärare som också jagar älg måste hitta vikarier, och att hitta en vikare som kan ersätta personens plats och del i vårt lärande är svårt. Oftast får vikarien en lapp om vad vi väntas göra och sedan inget mer med det.

Och även om det är ”vårt” ansvar att studera flitigt kan det vara bra med ordinarie lärarkår som vet vilka ”vi” är och vet eventuella svårigheter eller olika behov hos olika elever. En vikarie har dessutom svårt att hålla en genomgång i något som denne inte har så bra koll på.

Men, förutom problem med att lärare och elever fattas så finns det fler faktorer att åberopa i denna debatt. Jag vet att det under veckorna 42 och 43 är allt mer elever och lärare som är väldigt trötta, vilket leder till att det blir svårare att lära sig nya arbetsområden på ett effektivt sätt.

Detta anser jag bero på att lovet vecka 44 inte är i mitten utav terminen, vilket vore bättre. Inte att förglömma är att vi i år gick in i vintertid söndagen innan vecka 44, vilket gör att det blir mörkare en timma tidigare nu än under sommartiden.

Detta gör att man måste anpassa utomhusaktiviteterna mera då många är svåra att genomföra i mörkret. Och jag vet att ungdomar inte frivilligt går upp tidigare för att utöva aktiviteter bara för att det blir mörkare tidigare på eftermiddagen.

För att öka studieresultaten men också gynna ungdomars fritidsintressen bör höstlovet återflyttas till vecka 41. Låt oss göra en undersökning där hela kommunen får medverka!

Dennis Klahr, ordförande Skolrådet vid Centralskolan Malung

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons