Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Gårdsförsäljning handlar inte om att underminera Systembolaget - utan om att låta småskaliga producenter växa

Annons

Äntligen har en majoritet i Sveriges riksdag beslutat att stå bakom Moderaternas linje och göra gårdsförsäljning tillåtet. Sveriges omoderna och tillväxthämmande alkoholpolitik har varit mycket missgynnsam för våra lokala ölbryggerier, whiskeydestillerier och vingårdar. Moderaterna har därför länge varit drivande i frågan om gårdsförsäljning, vilket innebär att lokala dryckesproducenter får möjlighet att sälja sina egna produkter till besökare.

Att låta lokala småskaliga alkoholproducenter få sälja sina varor på den egna gården är en av flera viktiga delar som kan bidra till att utveckla en hel ort. Genom att tillåta gårdsförsäljning kan fler företag, framförallt på landsbygden, starta och växa. Dessutom ökar attraktionskraften i besöksnäringen. 

LÄS MER: DEBATT: Vi som växt upp med alkoholproblem i familjen anar hur allvarliga konsekvenserna av gårdsförsäljning kan bli

I årets version av Dryckesrapporten, som är framtagen av företag och intressenter inom branschen i samarbete med LRF, framgår det att dryckesbranschen har en stor potential att bidra till både ökad livsmedelsexport och måltidsturism. I rapporten står bland annat att branschen bidrar till en mer levande landsbygd, och möjligheten till gårdsförsäljning av egna produkter lyfts särskilt fram som en reform som i hög grad skulle förbättra de svenska dryckesföretagens tillväxtmöjligheter. Det är därför hög tid att detta genomförs.

Sverige är i dag det enda landet i EU som förbjuder lokal gårdsförsäljning av öl, vin och cider. Det är därför mycket glädjande att riksdagen nu ställt sig bakom förslaget att modernisera alkoholpolitiken och ge svenska dryckesproducenter samma möjligheter att växa och sälja sina produkter som sina internationella konkurrenter.

När mindre bryggerier och destillerier kan utöka sitt erbjudande till sina besökare genom att också kunna sälja sin produkt, handlar det inte om underminera Systembolaget utan om att ge småskaliga producenter en chans att växa.     

Att en majoritet i riksdagen nu röstat bifall till förslaget att göra gårdsförsäljning tillåtet även i Sverige är ett glädjebesked för våra lokala dryckesproducenter och för svensk turistnäring.

Lars Hjälmered, (M), näringspolitisk talesperson

Sten Bergheden, (M), landsbygdspolitisk talesperson

Carl-Oskar Bohlin, (M), riksdagsledamot på dalabänken

 

Ann-Britt Åsebol, (M), riksdagsledamot på dalabänken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons