Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Främlingsfientligheten kan göra att vi byter en "otrygg" demokrati mot en "trygg" diktatur

Annons

Populismen drar fram och orsakerna är många, inte bara ekonomiska och sociala. En orsak som tappas bort är människans behov av säkerhet och trygghet. När basala behov för att överleva är tillfredsställda kommer enligt Maslow behovet av trygghet och säkerhet. Behov som leder till en politisk ledning som ger tillsynes klara och entydiga besked om vad min otrygghet beror på och vet hur den ska hanteras.

Kan en "trygg" auktoritär övervakad nation bli det nya samhälle, som ersätter det "otrygga" demokratiska? Ett demokratiskt samhälle som i dag förringas av populister, som riktar in sig på otrygghet och främlingsfientlighet hos en ”otrygg” befolkning. Ett samhälle där ”främlingen” sägs hota våra arbeten, vår kultur och ytterst ett hot mot våra liv.

Behoven exploateras, ekonomiskt och politiskt. Demokratin ses som något som skapar osäkerhet och förhindrar elementär behovstillfredsställelse och som därför bör avskaffas.

Populistens löften om bättre villkor - ingen kriminalitet, tillgång till socialt skyddsnät när du behöver det - sägs komma att uppfyllas bara de politiker och andra tillhörande en social elit avsätts och ersätts med de som förstår dig och din situation.

Tillfredsställande av behov som självförverkligande kommer att mer ses som något subversivt och samhällsomstörtande. Något reserverat för ett etablissemang som hotar det säkra och trygga samhället.

I demokraturer som Ryssland, Polen och Ungern exploateras behovet av trygghet och självkänsla i populistisk politik. En politik präglad av intolerans och avståndstagande från den ”andre”.

Religion och primitiv nationalism kommer väl till pass vid tillfredsställelsen av självkänsla och trygghet och kan lätt förenas i en symbios som byter ett demokratiskt samhälle mot ett auktoritärt. Är det en osannolik dystopi? Vilka trodde att Trump skulle vinna? Vilka trodde 1988 att Berlinmuren skulle bli ett minne 1989?

Nya murar byggs redan och ingen blir förvånad över Orbans seger i Ungern. Det osannolika bör nog tas på allvar. Våra irrationella primitiva psykologiska behov styr vår världsbild och spelar en inte oväsentlig roll när populismen ska hanteras varhelst den dyker upp.

Bertil Malmodin, pensionerad överläkare från Falun som även har psykologiexamen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons