Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Forskare: Politikerna bakom vår marknadsstyrda välfärd är orsaken till förortsproblemen

Annons

Politiker tävlar i dag om att göra billiga poänger genom att rikta blicken mot landets förortsområden, med förslag om hårdare tag och militär.

Förslagen är symtomatiska. Problem i samhället – inte minst kriminalitet – förläggs till platser som beskrivs som utanför. Utanförskapsområdena. Parallellsamhällena. Återigen är det städernas periferier som anses vara roten till samhällets förfall.

Ansvaret riktas ensidigt mot dem som lever i dessa områden. Inte minst mot ungdomarna. Det är i den offentliga debatten huvudsakligen de som beskrivs som orsak till den accelererande våg av destruktivitet, desperation och kriminalitet som uppmärksammats, till exempel i form av brinnande bilar, stenkastning och gänguppgörelser.

Denna beskrivning av situationen i de svenska städerna är ofta nattsvart, utan nyanser och det är många saker som inte ges utrymme.

Nyligen publicerade jag en bok som samlar forskare som undersökt ungdomars levnadsvillkor i stadens periferier, "Förortsdrömmar: Ungdomar, utanförskap och viljan till inkludering".

Boken pekar på hur förortsdebatten är ett symtom på en politisk utveckling som behöver brytas. Debatten är mer ett problem än en lösning.

De främsta orsakerna till sociala spänningar, konflikter och desperation finner vi i en marknadsorienterad välfärdspolitik som under de senaste två decennierna har lett till kraftigt ökade sociala och ekonomiska klyftor, minskad likvärdighet i den svenska skolan och städer som faller isär.

Som en följd av ojämlikheterna som tudelar de svenska städerna gror misstron, alienationen och desperationen. Men också viljan till förändring.

Ansvaret för denna utveckling behöver utkrävas inte bland boende i städernas periferier, utan bland makthavare i städernas centrum. Det är dags att benämna problemet vid dess rätta namn: som ett ojämlikhetens och segregationens problem.

Debatten om militära insatser i förorten bidrar till att osynliggöra detta problem och att legitimera en välfärdspolitik som har gjort ojämlikheten möjlig. Det är dags för ett politiskt spårbyte. 

Tiden är knapp. Det är hög tid att lyssna till förortens unga. För dem som önskar lyssna finns en vilja till förändring. Det är dags för hårda tag – mot ojämlikheten.

Magnus Dahlstedt, professor i Socialt arbete, Linköpings universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons