Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Förintelsens minnesdag påminner oss om att nästankärleken är nazismens motsats

Annons

Lördagen den 27 januari uppmärksammas i Dalarna och övriga Sverige, liksom i de flesta länder runtom i Europa, minnesdagen över Förintelsens offer.

Vår kultur, liksom vi som släkter, familjer och individer, behöver angelägna dagar som denna, att stanna upp inför. Även om ämnet, som i det här fallet, handlar om att vara utlämnad åt den totala mänskliga ondskan i modern tid.

Just den 27 januari 1945, för alltså 73 år sedan, befriades de utmärglade få överlevande judiska och övriga lägerfångarna i nazisternas största förintelseläger Auschwitz-Birkenau, i vad som i dag är södra Polen nära Krakow.

Detta får inte vi, dagens svenskar, européer och världsmedborgare, tysta ned, förringa eller glömma. Om detta ska vi berätta.

Den gemensamma berättelse, som vi kallar historia, går nämligen inte att lämna därhän och smita bort ifrån av ren slöhet, av ointresse eller av bristande engagemang.

Samtliga vi människor har ett medborgaruppdrag att söka efter sanning och rätt - genom att också lära av gångna generationers erfarenheter utifrån autentiska vittnesmål som lämnats av de drabbade som själva upplevt Förintelsen.

Minnesdagen över Förintelsens offer ger oss alla tillfälle, vid en gemensam tidpunkt, till viktiga samtal och nödvändig eftertanke om vilka demoniska krafter som kan sättas i rörelse i vår värld och närmiljö, även i nutid.

När människan, enskilt och inte minst organiserat, gör uppror mot nästankärleken - vår västerländska kristet präglade civilisationssammanhållande grundtanke - går det nämligen riktigt, riktigt illa för människovärdet och mänskligheten.

Låt oss därför välja nästankärlekens väg i stället.

Lennart Sacrédeus, Mora, tidigare dalariksdagsman och europaparlamentariker, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons