Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Företagarna oroas över kilometerskatten – ett hårt slag för åkerierna

/

Utredningen gällande införande av en kilometerskatt kommer sannolikt att presenteras i februari 2017, efter att utredarna bett om uppskov. Exakt hur stor skatt som föreslås återstår att se, men hittills har det diskuterats att lastbilstransporter ska beskattas 24 kronor för varje körd mil. Detta kommer att medföra enorma kostnadsökningar för de som är beroende av vägtransporter.

Annons

Sveriges basindustri och livsmedelsindustri ligger långt bort från järnvägar, framför allt vad gäller skogsindustrin. Stora delar av den svenska industrin och handeln är därför helt beroende av lastbilar dit varken järnväg eller sjöfart når. Att ytterligare beskatta branschen kommer inte bara drabba företagen, det kommer att drabba konsumenterna i form av ökade priser på varor och tjänster, och i slutändan hela samhällsekonomin. Behovet av vägtransporter kommer inte att förändras, utan enbart leda till dyrare frakter.

Förslaget om skatten baseras bland annat på att regeringen vill öka möjligheterna att styra mot mer miljövänliga transporter. Kostnadsläget för vägtransporter är i dag väldigt högt i Sverige till följd av bland annat vägavgifter, drivmedelsskatt och fordonskatt. I förslaget framgår det att det inte ska ske någon skatteväxling och att skatten ska gälla alla fordon, oavsett utsläppsgrad. Om ytterligare beskattning införs ovanpå befintliga avgifter och skatter försvinner således incitamentet att investera i miljövänligare fordon.

I ett glesbefolkat land med många företagare på landsbygden kommer en avståndsbaserad skatt slå hårt mot den svenska industrin, konsumenter och arbetstillfällen i hela landet. Regeringen måste vara noga med att motverka ett osunt konkurrensläge på marknaden, samt driva en jobbskapande politik. Förslaget måste därför rivas. 

Lisbeth Hedin-Sahlin

Sohrab Fadai

Regionchefer, Företagarna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons