Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: För 70 år sedan hade dalfolket jagat iväg nazisterna - vad har förändrats?

Tillstånd har nu getts för ett hundratal nazister att demonstrera i Falun den 1 maj, på arbetarnas dag, så att de kan skandera bland annat just att de vill störta demokratin och hänga ras- och landsförrädare. Då vilar ansvaret på dig och mig att göra motstånd, menar Rolf Johansson, aktivist, We Are Dalarna.

Annons

Frågan är vems ansvar det är att stå emot när politikerna sviker - för det är vad de gör när de ger tillstånd för nazister att demonstrera -  de har grundlagen med sig om de skulle vilja förbjuda den möjligheten(...) Då vilar ansvaret på dig och mig. Bilden är ett montage. Foto: Lars Dafgård/privat.

Kan vi förflytta oss till Sverige 70 år tillbaka i tiden, till 1947?

Till ett Sverige som med en hårsmån klarade sig undan andra världskriget. Nyheter sipprar då fram från det besegrade nazityskland om ofattbara brott mot mänskligheten, nyheter som är svåra att ta till sig.

Tänk er att det då, den 1 maj på arbetarnas dag 1947, skulle marscherar ett hundratals nationalsocialister skanderande att vi måste störta demokratin och hänga ras- och landsförrädare i närmaste lyktstolpe?

LÄS MER: Så blir första maj-demonstrationerna i Falun – alla har fått tillstånd – "Ett komplext ärende"

Tanken är nästan omöjligt att ta in, eller hur? Förmodligen skulle samstämmiga kullor och masar ta till tjära och fjädrar och jaga ut nazisterna ur staden. Men så hoppar vi 70 år fram i tiden till 2017.

Tillstånd har nu getts för ett hundratal nazister att demonstrera i Falun den 1 maj, på arbetarnas dag, så att de kan skandera bland annat just att de vill störta demokratin och hänga ras- och landsförrädare.

Frågan är - vad är det som har hänt under dessa 70 år? Har vi verkligen glömt vilka det är vi har att göra med? En organisation som inom demokratins varumärke vill störta densamma, en organisation som hotar journalister, som tillverkar bomber och innehar vapen, som gör så att judiska föreningar tvingas stänga ner sin verksamhet.

Frågan är befogad - vem står på tur?

Vid förintelsen minnesdag 27 februari säger vi alla samstämt ”aldrig mer”. I dag låter det väldigt ihåligt, för det händer igen, nu, på ett torg på arbetarnas dag i Falun.

LÄS MER: Lars-Göran Johansson (S) inför 1 maj: "Vi accepterar inte att nassarna får gå där vi gått i alla år "

Frågan är vems ansvar det är att stå emot när politikerna sviker - för det är vad de gör när de ger tillstånd för nazister att demonstrera - de har grundlagen med sig om de skulle vilja förbjuda den möjligheten eftersom man har rätt att vägra demonstrationstillstånd om man kan förvänta sig att det ska uppstå oroligheter i anslutning till demonstrationen.

Politikerna sviker också när de inte i lag förbjuder rasistiska organisationer vilket FN ger oss möjlighet till.

Då vilar ansvaret på dig och mig.

Här vill jag gärna citera Kristina Lindquist:

”För att tala närmast banalt klarspråk: Om inte du och jag – våra grannar, syskon, vänner och ovänner – går ut på gatorna, skramlar med nycklar och säger nej till nynazismen, vem ska då göra det?

LÄS MER: Huvudpersoner i Långshyttemordet gick i nazistmarschen i Borlänge

Var och en som tror på demokrati och den jämlika människan har helt enkelt en oavvislig plikt att markera dessa värden. Inte bara med ord eller på sociala medier, utan med fysisk närvaro i offentligheten. Att med sin egen kropp, tätt intill andras kroppar, säga detta slitna: De skall icke passera.”

Alla vi som sitter inne med facit för vad som hände när de fascistiska stövlarna marscherade på gatorna för 70 år sedan bör närvara på Stora Torget i Falun den 1 maj.

Du kan räkna med mig. Kan jag räkna med dig?

Rolf Johansson, aktivist, We Are Dalarna

LÄS MER: Runnberg: "Tråkigt att just Dalarna dras med den här lilla kriminellt belastade nazisekten"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons