Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Flytta akademins resurser till yrkeshögskolan - och förbättra integrationen

Inför Centerstudenters förbundsstämma i helgen lägger vi fram över hundra förslag på hur vi kan förbättra Centerpartiets politik. Ett av våra viktigaste förslag för en bättre fungerande integration och arbetsmarknad är att Sverige ska avakademisera yrkesinriktade utbildningar och istället föra över resursertill yrkeshögskolan.

Annons

Världen är i rörelse. Stora mängder människor har kommit till Sverige. Regeringen väljer att se det som en belastning, men det kan bli en stor tillgång om vi får arbetsmarknaden och integrationen att fungera bättre. Genom att se yrkeshögskolans potential kan Sverige förbättra integrationen och minska klyftan mellan inrikes- och utrikesfödda.

Yrkeshögskolans roll är unik. Den ska svara mot arbetsmarknadens efterfrågan och därför kan den, till skillnad från akademiska utbildningar, skapa jobb som efterfrågas inom en fem- eller tioårsperiod. Det är det som gör yrkeshögskolan så framgångsrik. Nio av tio får jobb inom ett år efter examen från yrkeshögskolan.

Tyvärr är yrkeshögskolans del av utbildningsväsendet alltför liten. För varje plats på yrkeshögskolan finns det tio platser i akademin. Dessutom är det oerhört svårt för yrkeshögskolorna att bygga upp en långsiktighet med dagens korta tillstånd att bedriva utbildningar.

Vi vill öka yrkeshögskolornas resurser, bygga ut platserna och ge dem tillståndatt bedriva utbildningar under längre tid.

Samtidigt lider akademin av stora problem. Universitetens roll håller på att urholkas. Både nuvarande och tidigare regeringar har valt att hela tiden bygga ut högskolan, och låtit kvantitet värderas högre än kvalitet. Det har lett till lägre krav, lägre kvalitet och lägre värde på en akademisk examen.

Det är dags att tänka ett varv till. Yrkeshögskolan är den utbildningsform som tar hänsyn till arbetsmarknadens behov. Varför ska då så många yrkesinriktade utbildningar ges på universitetet? Är inte universitetens roll istället att uppbära bildningsideal och stå för akademisk excellens?

Vad vi föreslår är en avakademisering av högskolan, där yrkesinriktade utbildningar flyttas från akademin för att i stället ges på yrkeshögskolan.

Om de människor som har kommit till Sverige ska kunna få jobb behöver vi ny politik. Regeringens svar är högre murar både till Sverige och till arbetsmarknaden. Det behövs en liberal politik som låter fler få sitt första jobb, och det behövs en reformvänlig utbildningspolitik som ser både universitetens och yrkeshögskolans roller var för sig.

Centerpartiet har stått upp för frihet och medmänsklighet samtidigt som de kommit med förslag för hur fler jobb kan skapas. Med våra förslag om avakademisering och en stärkt yrkeshögskola vill vi stärka den inriktningen. Det kan leda till att Sverige både förbättrar integrationen av nyanlända, skapar fler jobb och att universitetens roll bevaras.

Simon Palme

Förbundsordförande Centerstudenter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons