Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Fler föreningar i Dalarna bör söka pengar från Arvsfonden

Det är stora skillnader i hur bra föreningslivet i olika delar av landet är på att söka projektmedel från Arvsfonden. I Dalarna skulle föreningslivet kunna bli mer aktiva. Inte minst behövs fler projekt som bidrar till nyanlända barns och ungdomars etablering i Sverige.

Annons

Under 2017 hoppas vi på Arvsfonden att fler organisationer vill söka finansiering från oss för utvecklingsprojekt som rör barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Under året satsar vi särskilt på projekt för äldre med funktionsnedsättning samt etablering av nyanlända barn och ungdomar. Vi hoppas också att fler föreningar tillvaratar möjligheten att söka medel för byggnation av lokaler och anläggningar.

Sverige har de senaste åren tagit emot många flyktingar från bland annat Syrien. För att etableringen av de nyanlända ska gå så snabbt som möjligt behöver alla goda initiativ tas till vara. I det arbetet fyller föreningslivet en viktig funktion genom att skapa delaktighet och sammanhang.

Det saknas inte goda idéer i föreningarna om hur man kan arbeta för att öka delaktigheten. Det som ofta saknas är däremot pengar. Här kan Arvsfonden hjälpa till. Vår uppgift är att finansiera projekt som kan göra att bra idéer blir verklighet. Just nu välkomnar vi särskilt projekt som kan underlätta etableringen av nyanlända barn och ungdomar, och öka deras delaktighet i samhället. 

Föreningar och organisationer i hela landet borde bli bättre på att söka pengar från Arvsfonden. En ny sammanställning av hur våra utbetalningar fördelade sig under förra året visar på stora skillnader mellan länen. Allra mest projektstöd fick organisationer i Stockholms län, Västra Götaland och Skåne, vilket är logiskt med tanke på att det är länen med flest invånare och flest föreningar.

Gotland var dock det län som fick mest projektstöd räknat per invånare, med 89 kronor. Minst fick Värmland med 18 kronor per invånare. Det innebär att de gotländska föreningarna var nästan fem gånger bättre på att söka projektstöd jämfört med de värmländska under förra året.

Dalarna hamnar på en åttonde plats bland landets 21 län med 46 kronor per invånare. Störst projektstöd i Dalarna under förra året fick KFUM LEIF Leksands Extrema Idrottsförening. De tilldelades 5 miljoner kronor för sitt arbete med en betongpark för skateboard, inlines, BMX och kickbikes. Även om det kommer många spännande projektansökningar från länet så skulle ännu fler föreningar och organisationer kunna söka projektmedel från Arvsfonden.

Pengarna som Arvsfonden fördelar kommer från dödsbon som saknar en legal arvinge, och gör stor nytta för barn, unga och personer med funktionsnedsättning runt om i hela Sverige. Under 2016 beviljades drygt 730 miljoner kronor till mer än 400 olika projekt.

En av de mest aktuella utmaningarna i Sverige i dag är hur vi ska klara att skapa ett samhälle där alla kan vara delaktiga. Nu hoppas vi att fler föreningar i Dalarna vill vara med och bidra till en positiv samhällsutveckling genom nyskapande projekt. Arvsfonden vill gärna stödja er.

Hans Andersson

Enhetschef Arvsfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons