Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Feministiskt initiativ: Måste finnas förlossningsplatser på rimligt avstånd för alla invånare i Sverige

Annons

Vi är många nu som förstår att det inte håller längre: vi vill inte ha ett samhälle som tar emot våra nyfödda på ett stressande, ovärdigt och i förlängningen riskfyllt sätt.

Vi vill inte ha ett samhälle där anställda i vården har en så tidspressad arbetsdag att de inte har tid att lyssna på varken patienternas eller sina egna behov.

Vården behöver organiseras och planeras utifrån människors behov och önskemål. Det måste finnas vård och förlossningsplatser på rimligt avstånd för alla invånare i hela landet.

Feministiskt initiativ vill öppna stängda vårdplatser, anställa fler barnmorskor och förbättra arbetsförhållandena inom vården. I vår statsbudget satsar vi en miljard kronor på förbättringar av förlossningsvården.

Den satsningen vill vi att landstingen ska använda på ett klokt sätt, nämligen till att planera vården så att den fungerar och att resurserna används på ett effektivt och smart sätt.

Vi vill att landstingen ska börja med att ta reda på hur de verkliga behoven ser ut genom att fråga dem som vet:

• Lyssna på barnmorskorna som träffar gravida, födande, nyfödda barn och föräldrar,• Lyssna på de gravida som snart ska föda,• Lyssna på de nyblivna föräldrarna.

Att föda barn kräver en lugn och trygg miljö och möjlighet att fokusera på födandet utan tidspress. När förlossningen sker i ett lugnare tempo minskar risken för skador och komplikationer.

Förlossningsvårdens främsta uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för dem som föder och därför behövs en bättre arbetsmiljö för alla som jobbar i förlossningsvården.

Karin Ploen, ledamot i Feministiskt initiativs skuggriksdagsgrupp, socialutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons