Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Efter mer än tio års kamp har vi äntligen en samtyckeslag – nästa steg är en human klimatpolitik

Annons

Äntligen har samtyckeslagen klubbats av riksdagen och därmed fastslås det självklara även i juridisk mening - att sex ska vara frivilligt. Det kommer inte längre krävas att någon ska ha använt våld eller hot för att denne ska kunna dömas för till exempel våldtäkt. Reformen innebär bättre stöd till brottsoffren, skärpta straff och att två nya oaktsamhetsbrott införs. Det är en angelägen markering som fastslår att samhället tar det sexuella våldet på största allvar.

Miljöpartiet har länge kämpat för att öka skyddet för den sexuella integriteten. Redan 2007 lade dåvarande språkröret Peter Eriksson en motion om samtyckeslagstiftning och samma år bekostade vi i opposition en skuggutredning som fick namnet Samtyckesutredningen. Vi har därefter kontinuerligt tryckt på för att få till stånd en samtyckeslagstiftning. Motståndet har periodvis varit kompakt, men nu är vi äntligen framme.

Samtyckeslagens tillkomst är en betydelsefull påminnelse om att det alltid är värt att kämpa för samhällsförändringar som man tror på. Även när konservativa krafter mobiliserar, även när det politiska landskapet är svårnavigerat och motståndet starkt.

Alla vi miljöpartister, som i över tio års har drivit frågan, har nu vunnit en efterlängtad seger. Vi kommer att fortsätta arbetet på bred front för att bekämpa destruktiva maskulinitetsnormer och den rådande könsmaktsordningen.

För tio år sedan var tiden inte mogen för en samtyckeslagstiftning, men vi övergav aldrig vår övertygelse och nu ser vi resultatet. Detsamma gäller vår övertygelse om vikten av en ansvarsfull klimatpolitik.

När vi lyfte klimatfrågorna för ett decennium sedan var det många som avfärdade oss som världsfrånvända miljöidealister, men i dag är klimathotet på allas läppar.

Miljöpartiet har alltid varit – och kommer alltid att vara – ett feministiskt parti med fokus på jämställdhet, social rättvisa och hållbar livsstil – alltså en livsstil som är hållbar både för oss människor och den planet som vi bor på.

Politik handlar inte om kortsiktiga, populistiska strategier för att locka väljare inför nästa mandatperiod - utan om att våga stå upp för sina idéer även när samtiden protesterar.

Vi kommer därför alltid att kämpa för humanism och en progressiv miljöpolitik även när andra partier kräver tiggeriförbud, utmanar asylrätten och avfärdar klimatförändringarna som en överdrift. Miljöpartiet är ett framtidsparti som agerar nu.

 Annika Hirvonen Falk, jämställdhetspolitisk talesperson, Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons