Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Dyrt låta ensamkommande gå ut gymnasiet i Sverige – billigare och lagenligare att skicka dem till hemlandet i stället

Annons

Under 2015 kom det 163 000 flyktingar till Sverige. En stor del av dessa har fått asyl. Vissa har fått avslag och lämnat Sverige. Andra har fått avslag och är trots det kvar i landet. Vi har nu 9 000 så kallade ensamkommande, varav många är av manligt kön och från Afghanistan, som när de kom till Sverige 2015 uppgav att de var under 18 år.

Deras asylskäl har prövats, de saknar asylskäl och har nu utvisningsbeslut. Trots detta kommer nu regeringen med förslag till särlagstiftning som innebär att dessa kan få en chans att stanna i Sverige för gymnasiestudier.

Lagrådet vars uppgift är att granska nya lagar är inte nådig i sin kritik. Lagrådet skriver att gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas. De personer som följt svensk domstol, fått avslag och åkt hem omfattas inte av den nya lagen. Den nya lagen underminerar legitimiteten för svensk lagstiftning då personer som fått avslag och ändå stannat kvar nu får uppehållstillstånd.

Lagen gäller personer som uppger att de har för avsikt att studera, trots att de saknar gymnasiebehörighet i Sverige. Lagen gäller personer som inte har klargjort sin identitet och inte kan bevisa sin ålder. Lagrådets kritik grundar sig på att man frångår viktiga principer som likhet inför lagen, likabehandling, lagens förutsägbarhet och att premiera laglydnad. Trots denna tunga kritik går regeringen vidare.

En stor del av de 9 000 har inte den kunskap som krävs i svenska för gymnasiestudier. Kostnaden för studierna beräknas till tre miljarder. Utöver det tillkommer kostnader för mat, boende, sjukvård, fickpengar samt en ökad belastning på sociala myndigheter, polis etcetera.

Sverige har sedan länge på olika sätt varit engagerat i Afghanistan. Använd det kontaktnätet samt en del av de pengar som gymnasiestudierna kommer att kosta för att för att ge de 9 000 en bra återstart i eller i närheten av hemlandet.

Lärdomen av de senaste årens migrationspolitik är att den måste präglas av ordning och reda. Det som regeringen nu försöker driva igenom med stöd av V och C är därför mycket olyckligt.

Samuel Hedström, kommunpolitiker i Borlänge (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons