Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Djurindustrin döljer sanningen om hönsen för att få dina pengar – men dina påskval gör skillnad

Annons

Det är påsktider och mängder av ägg dukas upp på borden. Påsken har blivit en ljus och glädjefylld högtid som förknippas med hönor och ägg i överflöd. Men tillvaron är allt annat än ljus för hönorna och tupparna i äggindustrin, ett faktum som tyvärr sällan når konsumenten.

Kycklingarna får aldrig träffa sin mamma, som de egentligen har så stort behov av, utan de kläcks i maskiner och könssorteras sedan på ett löpande band. Tuppkycklingar ses som en värdelös biprodukt eftersom de inte lägger ägg och gasas därför ihjäl direkt. Varje dag dödas 15 000 tuppkycklingar bara i Sverige.

Det är lätt att tro att ”frigående” betyder att hönsen har haft ett drägligt liv och mått bra, men frigående innebär att tusentals individer är inhysta i ett stall, vari mängden avföring och ammoniakhalten stiger med tiden.

Fjäderplockning och andra beteendestörningar förekommer i den för hönorna onaturliga situationen. Hönorna är avlade till att lägga massor av ägg året om vilket sliter på kroppen. Benskörhet och äggledarinflammation är åkommor de ofta drabbas av.

Hönorna får bara bli omkring 1,5 år gamla, då anses de vara uttjänta och dödas. Benbrott och andra skador är mycket vanligt i samband med hantering och transport vid slakt.

Det är tillåtet att ha besättningar på tusentals hönor i såväl konventionell som KRAV-märkt produktion. Det är samma intensivt avlade raser och samma kläckerier, där tuppkycklingarna dödas, inblandade i båda produktioner. Även slaktmetoderna är desamma.

Ovanstående saker är något industrin givetvis inte skyltar med i syfte att fortsätta tjäna pengar på djuren och deras kroppar. Därför är det viktigt att känna till som konsument att det är våra val som gör skillnad.

Fira en djurvänligare påsk i år och introducera veganska rätter på påskbordet, som gärna får stanna kvar resten av året också. Du hittar recept och inspiration på Djurens Rätts sida www.valjvego.se.

Annie Karlsson, medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons