Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Ditt köttätande leder in oss i en katastrof - så våga testa en bönburgare på grillen

Trots ett ökande intresse för vegetarisk mat både ur miljö-och hälsoperspektiv äts mer kött i Sverige än någonsin tidigare - närmare bestämt 87,7 kilo slaktvikt per person och år, enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Det ska jämföras med 60 kilo 1990. Konsekvenserna är allvarliga, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Annons

Trots ett ökande intresse för vegetarisk mat både ur miljö-och hälsoperspektiv äts mer kött i Sverige än någonsin tidigare - närmare bestämt 87,7 kilo slaktvikt per person och år, enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Det ska jämföras med 60 kilo 1990. Konsekvenserna är allvarliga.

Vår planet plågas svårt av en galopperande miljö- och klimatkris. Efter tre år av värmerekord, blev även 2016 det varmaste året hittills.

Första maj 2017 uppmätte NASA nivån av koldioxid i atmosfären till över 405 ppm vilket med råge överskrider de 350 ppm som av många betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof.

NASA varnar för översvämningar, torka, stormar och skogsbränder, om temperaturen tillåts fortsätta att stiga.

Biffarna på grillen orsakar att enorma mängder växthusgaser pumpas ut i atmosfären i form av metan från kornas magar, dikväveoxid från gödsel och koldioxid från skövlade skogar som omvandlats till betesmarker och foderodlingar.

Djurhållningen står globalt för 14,5 procent av växthusgasutsläppen, enligt FN. Vilket är ungefär lika mycket som alla bilar, båtar, flyg och resten av hela transportnäringen står för.

Biffen på grillen och annat rött och processat kött ökar markant risken för tjock- och ändtarmscancer enlig Världshälsoorganisationen WHO. Cancerfonden i Sverige hänvisar till WHO:s europeiska kodex mot cancer.

I den står det bland annat: ”Ät mycket fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt” och ”undvik processat kött, begränsa intaget av rött kött och livsmedel med hög salthalt”.

Biffen på grillen var tidigare en del av en levande ko med samma förmåga som du att känna kärlek, tillit och rädsla. Men samhällets köttnorm får oss att blunda för hennes lidande och död.

Tyvärr har regeringen ännu inte satsat en krona på att uppmuntra vegonormen i samhället och vid grillen. De bör skärpa sig och visa ledarskap. Viktigast är införande av en köttskatt kombinerat med sänkt moms på miljövänliga vegetabilier. Det ska löna sig att välja rätt maträtt.

Vi uppmanar dig som älskar att grilla att testa bönburgare. Det är en vegetarisk grillklassiker. Det gäller att få till den riktigt saftig och smakrik och få till så att den håller ihop på grillen. Men internet flödar över av recept, så - bonappétit!

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

an>

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons