Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Det var mycket tillfredsställande att anta rollen som alfahannen Martin

Ingen förlöjligade Maria Engelwinge när hon debatterade som alfahannen Martin. Hon slogs av skillnaden i bemötandet som hon normalt får. I ett debattinlägg beskriver Engelwinge sin upplevelse.

Annons

Jag tänkte berätta om när jag var Martin på Facebook under ett halvår.

Jag bytte namn från Maria Engelwinge till Martin Engelwinge när jag försvarat en kvinna som blev angripen av ett gäng män i ett kommunfullmäktige. Jag blev kallad löptik och feminazi, min psykiska hälsa ifrågasattes och jag blev förlöjligad på alla upptänkliga sätt.

Så jag bestämde mig för att se hur "Martin" skulle bemötas om han sa samma saker som Maria. Jag ville se hur långt jag kunde gå innan jag skulle få liknande förolämpningar.

LÄS MER: Regelboken för dig som vill hålla trollen på sociala medier på avstånd

Det visade sig att Martin kunde gå ungefär hur långt som helst utan att det kom några personangrepp. Jag började lite försiktigt i mitt försvar av kvinnorna, för att avancera när jag märkte att ingen reagerade.

DEBATT: Heterosnubben som blir kåt när jag hånglar med en tjej

DEBATT: Jag blir djupt kränkt av svenska män

Jag sa saker som "Lägg av med sexistskiten din impotenta lilla kvinnohatare. Vill du bli personlig så har jag inga problem med det serrö". Jag har sagt samma saker till män som Maria och det har blivit lynchstämning varje gång.

"Lägg av med sexistskiten din impotenta lilla kvinnohatare. Vill du bli personlig så har jag inga problem med det serrö".

DEBATT: Hårdporr sexualiserar våld mot kvinnor

DEBATT: Klart barnen vill se den mest extrema porren

Nu hände istället något av följande:

Män undvek mig, kallade mig troll på sin höjd och sen blev de tysta.

Eller så började de fjäska för mig, vilket gjorde mig mäkta förvånad. Det har aldrig någonsin hänt mig som kvinna. De försökte skoja till det, lite "du och jag, grabbar emellan höhö". De la sig platta för alfahannen kan man säga. Det var mycket tillfredsställande.

De la sig platta för alfahannen kan man säga. Det var mycket tillfredsställande.

När det gäller diskussioner av det mer normala slaget var det som skiljde sig mest den respekt med vilken jag möttes. Mina åsikter togs på allvar och diskuterades med eftertanke och reflektion. Min person drogs aldrig in i debatten, oavsett hur oense vi var. Jag ombads inte en enda gång att vara mer konstruktiv, ha bättre ton eller tänka på att jag kan skrämma bort män från feminismen. Och jag diskuterade exakt samma saker på exakt samma sätt som jag gör annars.

Jag ombads inte en enda gång att vara mer konstruktiv, ha bättre ton eller tänka på att jag kan skrämma bort män från feminismen.

Som kvinna är jag först och främst min person. Mina åsikter kommer i andra hand, om de alls är intressanta. För att jag ska kunna diskutera sakfrågan måste jag ofta ta mig igenom ett tjockt lager personliga ifrågasättanden och rena påhopp först.

MANSNORMEN: Idioti att killar fortfarande mobbas för att de anses vara tjejiga

Både män och kvinnor vill allra helst diskutera mina personliga brister. Jag ses som ett problem som ska lösas. Någon som behöver uppfostras och korrigeras. Och detta hände mig aldrig som Martin. Min person var helt enkelt inte intressant. Det var sakfrågan som stod i fokus, inte personen bakom åsikterna.

Både män och kvinnor vill allra helst diskutera mina personliga brister. Jag ses som ett problem som ska lösas. Någon som behöver uppfostras och korrigeras.

Maria Engelwinge

Engelwinge driver Instagramkontot Somliga feta kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons