Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Det är dags att släppa den vägda kissblöjan och diskutera välfärdens verkliga utmaningar

Annons

SOM-institutet har mätt svenska folkets inställning till vinster i välfärden vid flera tillfällen. Sedan 2012 har stödet sjunkit, men ännu är en majoritet skeptisk till vinstdrivande vårdföretag . Det som uppmättes då var en toppnivå av bristande förtroende för den privata vård- och omsorgen. Allt började med en kissblöja som ska ha vägts för att spara pengar.

Problemet var att hela historien om företaget som vägde blöjor för att tjäna pengar var falsk.

Håkan Tenelius, Vårdföretagarna

Men rubriken i Dagens Nyheter blev så bra att journalisterna inte bemödade sig med att kontrollera fakta. Om de hade lyssnat på ansvariga inom äldreomsorgen hade de fått stryka artikeln. Ansvariga myndigheter rekommenderar nämligen att inkontinensskydd, eller blöjor som DN benämnde dem, vägs. Anledningen är inte att spara pengar. Istället handlar det om att de äldre ska få det inkontinensskydd som passar just dem.

LEDARE: "Allt var bättre på Caremas tid. Allt. Skriv det!"

Trots att vägningen av inkontinensskydd syftade till att ge de äldre bättre omsorg blev mediebilden att vinst inom privat vård och omsorg leder till lägre kvalitet. Mediebilden, vars efterverkningar vi lever med än idag, gjorde det svårare att prata om omsorgens kvalitet. Den ledde också fram till en statlig utredning, Reepaluutredningen, som presenterades i föregående vecka.

DEBATT: Därför väljer en fjärdedel av kommunens elever min privatskola

Så föreslås privata företag begränsas i välfärden

Het debatt om Borlänges pensionspengar – "de ska inte satsas i välfärdsbolag"

Utredningen föreslår i praktiken att vinstmöjligheten i företagen helt elimineras. Blir utredningens förslag verklighet hotas uppskattad vård och omsorg av god kvalitet att läggas ned. Vi har inte råd att tvinga bort seriösa och duktiga vård- och omsorgsgivare. Utmaningarna är inte att det finns privata utförare som går med vinst och levererar god kvalitet.

Vår välfärd står inför reella utmaningar de kommande åren. Rekryteringen av nya medarbetare än en sådan utmaning. Med en åldrande befolkning kommer fler personer behöva omsorgsinsatser samtidigt som personalbristen redan nu är akut på många håll. Att ge äldre och sjuka vård och omsorg är ett oerhört värdefullt arbete som kräver en rad olika kompetenser. Vi måste se till att tillräckligt många och rätt personer söker sig till välfärdsyrken.

DEBATT: Vårt nej till privata aktörer beror på att arbetarklassens kvinnor ska ha rätt till heltid och att slippa delade turer

Planer på privat äldreomsorg i Borlänge – kommunen säger nej

Borlänge kommun tar tillbaka all städning i egen regi - lokalvårdare anställs

Att utveckla kvaliteten är även det en grannlaga uppgift inför framtiden. Den som tror att vinsten hindrar god kvalitet har en del att förklara. Exempelvis Socialstyrelsens Kommun- och Enhetsundersökning som visar att privata äldreboende är bättre än kommunala på 18 av 22 kvalitetsparametrar.

En av de funktioner som mäts av Socialstyrelsen är hur stor andel av de äldre på boendet som har en aktuell utredning för urinläckage. I privata äldreboenden är siffran 78 procent medan den i kommunala boenden är 45.

Vi har förlorat mycket tid redan. Men om vi lägger myterna bakom oss nu kan vi börja arbeta för hur all, både privat och offentlig, vård och omsorg ska bli bättre.

Håkan TeneliusNäringspolitisk chefVårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons