Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Dags att ta chansen som ges (M)

Dalarna är en stark kulturbärare och med vårt starka varumärke ska vi stärka vår position som ett län med hög tillväxt, god sjukvård och som kännetecknas av ett län med framåtanda. Företagsklimatet är en fråga som kommer att vara mycket viktig för Dalarna, vi är ett av landets främsta export län. Därför är det viktigt att vi har en högskola som kan ge våra företag rätt kompetens för att klara konkurrensen på den globala marknaden.

Annons

Det är mycket glädjande att Dalarnas län slipper bli en perifer avkrok i en gigantisk Mälardalsregion. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att Stureplansperspektivet i regionfrågan nu har vunnit. Inget kunde vara mer fel. Det var Sverige utanför Stureplan som satte ner foten. Våra riksdagspolitiker lyssnade på alla oss, som inte ville tvinga på våra län en skrivbordsprodukt från huvudstaden som väldigt få efterfrågade. Enligt opinionsinstituten var en klar majoritet av befolkningen i Dalarna negativa till idén om att Dalarnas län skulle upphöra och i stället ingå i en storregion.

När vi nu äntligen kan lägga regeringens iver att rita om Sveriges kartor till handlingarna, är det dags att ta itu med sådant som faktiskt hämmar vår effektivitet. Vi behöver ta steget och slå ihop landstinget Dalarna med Region Dalarna till en organisatorisk enhet. Så skapar vi en länsregion som enhetligt kan hantera de uppgifter som idag är spridda mellan Region Dalarna och Landstinget. Vi moderater är väl medvetna om att det finns många svåra frågor att lösa. I en länsregion har vi dock en möjlighet att hitta nya infallsvinklar och mer resurseffektiva arbetssätt.

Dalarna är ett vackert län med en utbredd landsbygd. Om vi verkligen menar att människor även fortsättningsvis ska kunna bo kvar på landsbygden måste vi organisera vårt samhälle efter det. Därför är det viktigt att se till att infrastrukturen, vägar, järnvägar och bredband fungerar i hela länet. Det ska vara lätt att resa till och från Dalarna, men även inom vårt län. Arbetspendling måste underlättas och närhet till samhällsfunktioner måste fungera. Att fortsätta utbyggnaden av bredband är prioriterat.

Det är nu, när vi ska starta arbetet med att skapa en länsregion, som vi har möjlighet att ändra på det som varit problem. Dalfolket har under allt för lång tid betalat en av landets högsta skatter utan att få landets bäst fungerande offentligfinansierade verksamheter tillbaka. Det duger inte att betala för oxfilé och bli serverad falukorv.

Carl-Oskar Bohlin (M)

Förbundsordförande och riksdagsledamot

Ulf Berg (M)

Oppositionsråd Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons