Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Centerpartiet: Vi kan aldrig acceptera att nazister använder demonstrationsfriheten för att sprida hat

Annons

Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politik. Demokrati, öppenhet och människors frihet är centrala värden för oss. Därför är det också en självklarhet för oss att stå upp mot främlingsfientlighet, rasism och politiska rörelser som hotar det öppna samhället.

En levande samhällsdebatt kring värderingar är viktig för ett demokratiskt samhälle. Främlingsfientligheten måste bemötas med tydliga och goda argument. Att samtalstonen på många håll blivit hård och hatisk är ett stort problem. Väljarna förtjänar saklighet och en respektfull ton.

Valen till riksdagen och Europaparlamentet 2018 och 2019 kommer att handla om värderingar. Vi ser runt om i Europa att auktoritära och främlingsfientliga partier växer sig starkare. Här i Sverige ser vi en liknande utveckling. Vi ser dessutom hur nazistiska organisationer utnyttjar demonstrationsfriheten för att sprida sitt hat. Det kan vi aldrig acceptera.

I valet i september kommer Europas blickar att riktas mot Sverige. Vilken väg kommer Sverige att välja? Väljer vi, likt andra länder i Europa, slutenhet och misstänkliggörande av våra medmänniskor, eller kommer vi att fortsätta stå upp för medmänsklighet och humanism?

Mycket tyder i dagsläget på att migration och integration kommer vara viktiga frågor för de svenska väljarna. Sverige har under en lång rad av år brottats med stora utmaningar på migrationsområdet. Tillfälliga lagar har lagts på varandra, handläggningstider har dragit iväg långt bortom rimlighetens gräns.

Utanförskapet har tillåtits öka. Efter valet behövs breda överenskommelser som leder till stabilitet. Sverige behöver ett nytt ledarskap och en migrationspolitik som bygger på  medmänsklighet och humanism, men även ordning och reda.

Vi måste stå upp för människors rätt att söka asyl och få skydd i Sverige, men samtidigt sänka kostnaden för mottagandet, och kraftigt korta tiden fram till det första jobbet för nyanlända.

För Centerpartiet är valet enkelt. Vi står för ett ledarskap som kan försvara de värderingar som historiskt byggt Sverige och Europa starkt.  Det är så vi tar ansvar för att lösa de problem vi har i dag och det är så vi tar såväl Sverige och EU framåt.

Peter Helander (C), riksdagsledamot

Sofia Jarl (C), vice ordförande för Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons