Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Centerpartiet: Någon annan lösning än att merparten av de som sagt upp sig kommer tillbaka finns inte

Artikel 48 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Någon annan lösning än att merparten av de som sagt upp sig kan förmås komma tillbaka finns inte. Alla andra alternativ är dyrare, sämre och tar för lång tid. Kompensera för inkomstbortfall genom lokala beslut idag och fortsätt arbetet mot ett bättre avtal 2019, skriver Hans Johansson, Fredrik Jarl och Joakim Storck (C).

Annons

Från och med 1 maj står Stora Skedvi nästan helt utan bemanning av brandstationen. Läget är prekärt i såväl Säter som i Mockfjärd. Uppsägningar har kommit in även från andra delar av Räddningstjänsten Dala Mitt.

Vi kräver nu att förändringar genomförs av ledningen i syfte att skapa nytt förtroende hos brandmännen. Vi kräver också att åtgärder vidtas som motiverar brandmännen att komma tillbaka.

Den akuta krisen har orsakats av det nya kollektivavtalet – RIB17. Ett centralt avtal vars konsekvenser vi nu tvingas hantera lokalt.

Situationen kunde och borde ha hanterats betydligt bättre inom RDM. Flera brandmän har redan i början av året tydligt demonstrerat sin förtvivlan och situationens allvar måste även den yttersta ledningen för räddningsförbundet ha insett redan då.

Vi är övertygade om att situationen inte hade behövt eskalera med en bättre förståelse och en tydlig dialog.

I slutet av mars gav direktionen för RDM i uppdrag till ledningen att föra en dialog lokalt och finna åtgärder som kunde förmå deltidsbrandmännen att stanna kvar. Resultatet är inget annat än ett misslyckande.

Ledningen har inte förmått motivera brandmännen att komma tillbaka. Personalen på de mindre stationerna känner sig åsidosatta av förbundsledningen. Det är uppenbart att det krävs en förändring.

Den politiska ledningen har gjort för lite för sent. Fokus har legat på fel saker.Medborgarnas trygghet borde ha varit det viktigaste. I stället har man slagit vakt om ersättningsnivåer och avtalsmodeller. Ansvaret vilar tungt på socialdemokraterna i förbundets presidium.

Vi är oroliga för att detta är början på en utveckling som leder till permanent nedläggning av deltidsstationer. Det kan Centerpartiet aldrig acceptera.

RIB17 skapar inte rimliga villkor inom deltidsbrandkåren. Att kommuner och räddningstjänstförbund runt om i landet lappar och lagar på det nya avtalet vittnar om att det precis som tidigare avtal är i grunden felkonstruerat och misslyckat.

Framförallt är det nödvändigt med ett nytt system för ersättningar. En princip om att ingen ska förlora pengar på att vara ledig från sitt ordinarie arbete när man arbetar som brandman måste införas.

Någon annan lösning än att merparten av de som sagt upp sig kan förmås komma tillbaka finns inte. Alla andra alternativ är dyrare, sämre och tar för lång tid. Kompensera för inkomstbortfall genom lokala beslut idag och fortsätt arbetet mot ett bättre avtal 2019.

Hans Johansson (C), 1:e vice kommunstyrelseordförande i SäterFredrik Jarl (C), oppositionsråd i GagnefJoakim Storck (C), kommunalråd i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Annons